Героят масон генерал Протогеров умира по заповед на Ванче Михайлов

Александър ПротогеровИзпъстрената с кръв история на Балканите в началото на 20 век преминава като куршум през героя от войните ген. Александър Протогеров на 7 юли 1928 г. И след нея от него нищо не остава. Изпълнители са най-опасните по това време убийци в Европа – македонците. Поръчител е легендарният Ванче (Иван) Михайлов. А каузата, в името на която мъжете са се трепели като с ужасяваща лекота, е Македония.

На този ден в 23.40 часа на ъгъла на улиците „Екзарх Йосиф” и „Самуил” е извършено двойно убийство. Александър Протогеров, тогава на 61 години, е застрелян от упор. Умира и телохранителят му Атанас Гоцев. Убийците са Димитър Стефанов, Нанчо Витларов, Димитър Джузданов и отговорникът на групата Кирил Дрангов.

Свидетели на хладнокръвно извършеното зло са посетителите на близката кръчма „Старият воин“. Полицията, която пристига на място установява, че убийството не е криминално, тъй като в генерала е открита значителна сума пари – 60 675 лева, ценни вещи като часовник „Лонжин”, два гръцки кръста и кехлибарена броеница. Той умира като член на ЦК на ВМРО.

Ванче Михайлов, който за разлика от Протогеров доживява до 94 г. като изселник в Рим,  оправдава решението за смъртта на генерала с връзките, които той имал с противниците на ВМРО в Демократическия сговор. На 7-я конгрес на ВМРО Михайлов обяснява, че Протогеров се е срещал по 5-6 пъти седмично с Кимон Георгиев, който е в ръководството на сговора и освен това е и член на масонската ложа „Зора“. Начело на същата ложа като Велик майстор бил и ген. Протогеров.

Александър Протогеров и Тодор Александров

Александър Протогеров и Тодор Александров

По-късно Михайлов разпространява брошури, в които обвинява генерала в корупция и предполагаемото участие в убийството на Тодор Александров. Съмненията, че Протогеров има пръст в убийството на ръководителя на ВМРО Александров, са от 31 август 1924 г., когато Александров е застрелян. Заедно с него е бил и генералът, който обаче останал жив. И до днес не се знае със сигурност кой е заповядал убийството на Тодор Александров, чиито секретар е бил Ванче Михайлов.

След убийството на ген. Протогеров Ванче Михайлов става едноличен лидер на Организацията, но вместо да се консолидира , тя продължава да затъва в блатото на междуличностните конфликти и братоубийствата .

 

Leave a Comment