Променят споразумението със Световната банка за изготвяне на хидромелиоративни стратегии

поливане на царевицаВ дневния ред на утрешното заседание на Министерския съвет е включена точка, която касае дългоочакваната стратегия за управление на хидромелиоративния сектор. Оказва се, че утре правителството няма да одобри стратегията, а ще приеме проект за изменение на споразумението, подписано през 2014 г. между МЗХ и Световната банка.

С разработката на стратегията се зае Световната банка и по-точно Международната банка за възстановяване и развитие, която е част от финансовата мегаинституция. Споразумението между нашето земеделско министерство и Световната банка бе обнародвано на 15 август 2014 г.

Според прессъобщението за утрешното заседание, правителството трябва да одобри „Проект на решение за одобряване на проект на изменение на споразумението за предоставяне на консултантски услуги за укрепване на конкурентноспособността на селското стопанство и изготвяне на проектостратегии за устойчиво управление на хидромелиоративния сектор и опазване от вредното въздействие на водите между Министерството на земеделието и храните и Международната банка за възстановяване и развитие от 20 март 2014 г.

При първия прием на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от МЗХ предупредиха, че няма да финансират намерение за създаване на поливни системи, именно защото стратегията, подготвяна от Световната банка, все още не е приета. Но ръководството на МЗХ обеща за втория прием на проекти по същата мярка подобни инвестиции да са допустими. Дали това ще се случи, ще стане ясно утре, когато се оповести какви са измененията в споразумението между МЗХ и СБ.

Leave a Comment