Фил Хоган пое ангажимент да се помогне на българския млечен сектор

Гостът с Десислава Танева и премиера Борисов в сградата на МС Снимки от профила на еврокомисаря в Туитър

Гостът с Десислава Танева и премиера Борисов в сградата на МС
Снимки от профила на еврокомисаря в Туитър

Еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган пое ангажимент да се помогне на българския млечен сектор, така че той да не страда заради руското ембарго. Хоган е на еднодневно посещение у нас и направи това изявление веднага след срещата си с премиера Бойко Борисов. „Трябва да се погрижим България да не страда от руското ембарго, най-вече млечният сектор“, заяви европейският комисар, цитиран от агенция „Фокус“. Той посочи, че целта на посещението му е да бъдат обсъдени съвместно с българския земеделски министър Десислава Танева практическите мерки, които могат да бъдат предприети в краткосрочен план.

Фил Хоган при земеделската комисия в Народното събрание

Фил Хоган при земеделската комисия в Народното събрание

Фил Хоган се срещна по-рано с депутатите от земеделската комисия в Народното събрание. „Радвам се, че съм тук и откривам огромен напредък“, заяви той и добави, че е осведомен и за предприети мерки за постигане на финансова дисциплина в страната.

В програмата на посещението на еврокомисаря бе и откриването на цех за преработка на месо и склад в София, построени по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони.

По-късно Фил Хоган ще участва и в инициативата „Европейки дебати“ на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Темата на дискусията е „Приоритетите на ЕК и ключовата роля на земеделието и развитието на селските райони за създаването на работни места и инвестиции“.

Тази седмица Фил Хоган заяви, че 7.5 млр. евро ще се инвестират в българското земеделие за следващите 6-7 години. Агенция „Фокус“ предаде, че  нивото на изпълнение за България по програмите за предишния период е задоволително от гледна точка на ЕК, по думите на еврокомисаря.

Leave a Comment