Установиха нарушения при продажбата на 591 тона плодове и зеленчуци

Инспектори от БАБХ съставиха за месец 24 акта

БАПОП на тържището в ОгняновоПочти 600 хил. кг плодове и зеленчуци се продават с пропуски в съпътстващата документация. Това установиха инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Над 591 тона продукция е с нарушения от подобно естество, обобщават от агенцията резултатите от проверките на пазари, борси, тържища, складове и търговски вериги в цялата страна.

От средата на месец юни са извършени 1023 инспекции, при които са констатирани 176 несъответствия съгласно действащото законодателство. Съставени са 24 Акта за установяване на административно нарушение. 

На тържището в село Първенец, Пловдивско са установени липса на етикети, пропуски в придружаващите документи или несъответствия при опаковките и маркировките на праскови, нектарини, портокали, пъпеши, дини и лимони, домати, пипер, моркови и картофи. За констатираните несъответствия са съставени 9 Акта за установяване на административно нарушение. На територията на областта са проверени и общински пазари и складове на едро, където не са констатирани несъответствия.

При проверките на стоковата борса в град Варна инспекторите са съставили 7 Акта заради неясен произход или липса на етикети на праскови, картофи, череши, пипер, краставици, кайсии, домати и пъпеши.

На тържище Дружба в град София е констатирана липса на етикети при картофи, домати, тиквички, сладки пиперки, кайсия, краставици, дини, нектарини, праскови, череши и пъпеши. За откритите нарушения са съставени 2 Акта.

При проверка на тържище в село Кърналово, област Благоевград са съставени 2 акта за липса на регистрация съгласно Закона за храните, както и липса на маркировки при домати, сладък пипер, кайсии и дини. Проверени са и складове в град Гоце Делчев, както и общински пазари в областта, където е констатирана липса на маркировка по домати, череши и дини.

На територията на област Пазарджик инспекторите са проверили Зеленчуковата тържище в село Огняново, общински пазари и складове на едро и са установили липса на етикети за произход, липса на придружаващи документи, регистрационна карта и некачествена продукция, при череши, домати, картофи, зеле, зрял лук и сладък пипер. Пропуски са открити и при кайсии, диня, пъпеши и праскови.

В област Стара Загора са проверени борсата и тържището в село Плодовитово, и складове в града. Инспекторите са констатираните липса на маркировки и несъответствия на опаковките при зеле, домати, дини, картофи и ябълки.

Проверяващите са открили нарушения и на стоковото тържище в град Русе и на общинските пазари на територията на Софийска и Ловешка област, за което са съставени съответните общо 3 Акта.

Несъществени са нарушенията при проверките на борсите, тържищата и пазарите за плодове и зеленчуци в областите: Бургас, Перник, Плевен Силистра, Велико Търново, Кюстендил, Добрич, Сливен, Търговище, Шумен, Кърджали, Видин и Ямбол.

 

Leave a Comment