Цените падат – с 0.5% през март и с 0.1 от началото на годината

НСИ отчете инфлация от 2.7% на годишна база
краставици и домати

Доматите и краставиците са сред най-поскъпналите храни през март

Месечна дефлация от 0.5% отчете за март спрямо февруари Националният статистически институт. От януари до края на март пък потребителските цени са намалели с 0.1 на сто. На годишна база – март 2012 г. спрямо март т.г. е установена инфлация от 2.7 процента.

Най-голямо намаление през март спрямо февруари има при разходите за издръжка на дома – наеми и ремонти, към които влизат също плащанията за ток, вода и горива. При тях намалението е 3.1%. За развлечение и култура броим с 1.3% по-малко.

При храните и безалкохолните напитки статистиката отбелязва увеличение с 0.4%. Най-голямо е поскъпването при зеленчуците – домати (7.3%), зеле (7.2) и краставици (4.4).

Салатите и репичките са поевтинели с 5.8 на сто, яйцата с 1.6, свинското с 1.3 спрямо февруари.

При нехранителните стоки най-голямо намаление има при газ пропан-бутан – със 7.2% и при електроенергията – с 6.1 на сто.

Храните са и най-поскъпваща група на годишна база – с 4.9 процента. Рекордно се е повишила цената на зеленчуците спрямо март 2012 г. – със 17.7 на сто. Месото е поскъпнало с близо 7 процента, лекарските услуги – с 6.3 на сто, поддръжката на жилищата – с 4.8 процента.

1 Comment

  1. Крум Куцев каза:

    чувал съм че дефлацията е по-страшна от инфлацията. Първо радост – после мъка

Leave a Comment