„Забвение“ – с лекота ще го забравим

30 души си тръгнаха от снощната премиера в „Синема сити“ омърлушени и сънени
Олга Куриленко и Том Круз в "Забвение"

Круз и Куриленко – екипът е добър

Снощи в 23.59 ч бе премиерата на филма с Том Круз и Морган Фрийман – „Забвение“ – филм, за който се говореше, че ще е повече отколкото очакваме. А всъщност се оказа по-малко. Трийсетина души в „Синема сити“ в Пловдив си тръгнаха мълчаливи, омърлушени и сънени след него.

Не че е лош, просто рекламите за него са в повече.

Филмът на Джоузеф Косински ни праща в 2077 година, която в тази версия всъщност няма да се повтори. Сюжетната линия връща историята до 2017 г., каквато няма да преживеем. „Забвение“, както разбирате, е научна фантастика, в която жителите на земята са жертва на извънземен хищник, който е представен технологично – като машина, която създава машини и клонира хора. Том Круз е Джак Харпър – герой, манипулиран от „хищника“, който изпълнява мисии на опустошената земя.

Разказът започва със сън. Сън, в който Джак Харпър отново вижда една жена, за която няма спомен, тъй като преди 5 години паметта му е изтрита. Харпър и Виктория – Вика, се намират на километър над планетата Земя в една архитектурно уникална космическа станция. Мисията им е да защитят хидросондите, които източват водните ресурси на земята. Планетата е изоставена откак космическите „хищници“ са я нападнали. Те първо разрушили луната, после нападнали земята. Хората ги победили по единствения възможен начин – с ядрено оръжие, но използването му направило планетата необитаема. Затова оцелялото човечество се преместило на спътника на Сатурн – Титан. Част от „хищниците“ обаче останали на земята. Това е легендата, внушена на Харпър, който трябва да опази сондите от саботажите на „хищниците“. В последствие обаче „хищниците“ се оказват оцелелите човеци, с които гениалният извънземен разум воюва чрез Харпър, Вика и летателни оръжия-роботи, наречени дрони.

Оттам нататък сценарият разкрива как Харпър стига до истината, как открива жената от сънищата си и как накрая все пак хората побеждават извънземния хищник. Те, разбира се, са американци.

След края на „Забвение“, зрителят, опитвайки се да си разясни някои заплетени моменти, неизбежно стига до извода, че сценаристите са си свършили работата без да я изпипат. Има въпроси, на които няма отговор. Като например този: Защо на супер технологичното извънземно чудовище му е нужна вода, за да произвежда енергия? Не се ли е доразвило, за да използва слънчевата енергия например? Краят на „хищника“, който е победил човечеството, настъпва елементарно лесно, все едно парите за продукцията са били изчерпани и е трябвало спешно да се стигне до „The end“.

Въпреки, че не е 3D, филмът може да се похвали с ефекти, както в конструкцията на машините и тяхното забавно поведение, така и в диалозите. „Вие ефективен екип ли сте?“ Този въпрос се задава на Вика около 5 пъти от космическия манипулатор, чиито компютърен образ е като на жена пред пенсиониране, която не иска да бъде съкратена. В единствения случай, когато отговорът е отрицателен, се задейства специално конструирано оръжие в станцията за унищожаването екипа.

Морган Фрийман

Морган Фрийман играе 102-годишен водач на оцелелите човеци

Участието на Олга Куриленко в ролята на тайнствената сънувана жена, е другото попадение на режисьора. Присъствието ѝ на моменти е завладяващо. Морган Фрийман има второспененна роля, но я изработва както трябва и както може да се очаква от него.

„Забвение“ е от филмите, след които човек не може веднага да прецени в каква степен си е загубил времето, но е сигурен, че загуба има. Така че, идете и го вижте, за да проявите солидарност.

1 Comment

  1. Соня Станоева каза:

    Ало, автора, защо лъжеш хората, бе! Филмът ми хареса, и втори път ще ида да го гледам. И За Куриленко не си прав, чак пък да е завладяваща…

Leave a Comment