Какви хитрости са приложени в проектите по мярка 4.1 за повече точки

Асоциацията на консултантите съветва МЗХ да увеличи бюджета инвестиционната мярка

консултацииМЗХ да увеличи бюджета от 150 млн. евро, определен за първия прием по инвестиционната мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Тази препоръка, заедно с коментари и предложения за оценяването на проектите, отправи на 17 юли в писмо до земеделския министър Десислава Танева и нейния заместник Васил Грудев председателят на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) Кристина Цветанска. Това е второто предложение на асоциацията за увеличаване на бюджета на мярка 4.1, първото бе на 22 юни т.г.  Консултантите припомнят, че при първия прием по подмярка 4.1. на ПРСР са подадени 3 500 проекта, а бюджетът от 150 млн. евро ще стигне само за 15% от тях.  ПРСР трябва да постигне разплащане на над 1.67 млрд. евро до 2018 г. и ако това не се изпълни, ще бъдат загубени над 100 млн. евро /резерв от 6% на всеки от приоритетите по програмата/.

В писмото се посочват също и хитростите, които са използвани в разработките на проекти за подмярката, така че те да станат печеливши.

БАКЕП отбелязва, че проблемите се пораждат от липсата на критерии за реалистична оценка на жизнеспособността и икономическата ефективност на проектите. Кандидатите са използвали изкуствено една част от приоритетните допълнителни точки, което при малкото финансиране ще доведе до това, че реални работещи и устойчиви животновъдни ферми в Северозападна България /приоритизирани от програмата/ не могат да получат висок брой точки и няма да получат финансиране в сравнение, например, с новостартиращи био производители, които заявяват, че ще наемат голям брой персонал.

Много е възможно с този прием на мярката да бъдат финансирани вместо работещи бизнеси, по-скоро заявени намерения за нов бизнес, което само по себе си е добро, но тези проекти са високорискови и по-скоро биха довели до неусвояване на средства. Затова и едно от предложенията на БАКЕП за следващ прием по подмярка 4.1. е да отпадне възможността да се подават проекти с намерение за биопроизводство или да се намали с 80% критерият за оценка, като се приоритизират вече сертифицирани биопроизводители.

Друг отбелязан проблем е липсата на списък с „чувствителните сектори“, като се разпространява информация, че проектите с винен сорт грозде и тези на пчелари няма да имат предимство за сметка на производството на екзотични плодове.

Предложенията на БАКЕП препоръчват за следващите приеми да има прецизирана преценка на финансовия риск и устойчивостта на проектите, за да може програмата действително да подпомогне приоритизираните сектори на селското стопанство.

Прочети още: Кои ще са фаворити при оценяването на проекти по мярка 4.1? Как се точкува?

1 Comment

  1. Калина каза:

    Същата тази БАКЕП не участва ли в работните групи за изготвяне на Наредбите?!? Как така изведнъж тази организация „прозря“ хитростите на кандидатите?!? Ами, уважаеми от БАКЕП – вашите за Вашите клиенит, какви хитрости приложихте?

Leave a Comment