Две министерства и община Пловдив прегърнаха проекта за наука PlantaSYST

Одобрената от „Хоризонт 2020“ разработка на учени от 5 института ще бъде финансирана с 500 хил. евро на първия етап и с до 15 млн. евро на втория
Координаторът на проекта доц. Цанко Гечев и координаторът от страна на ИЗК доц. Димитрина Костова

Координаторът на проекта доц. Цанко Гечев и координаторът от страна на ИЗК доц. Димитрина Костова

„Вие сте нашите отличници!“ С тези думи Весела Василева, директор на отдел в Министерството на образованието и науката (МОН) връчи днес в Пловдив поздравително писмо на доц. д-р Цанко Гечев, координатор на проекта PlantaSYST. Проектът е единственият в сферата на растителните технологии, който бе одобрен за финансиране от европейската мегапрограма за иновации и научни изследвания „Хоризонт 2020“. Днес PlantaSYST бе представен на работна среща в Новотел Пловдив. В нея взеха участие учени от Селскостопанска академия и БАН, представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и МОН, зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов и аграрният бизнес.

представяне на проекта PlantaSIST

Наньо Нанев, съветник на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов, също предаде на авторите на проекта поздравителен адрес с думите, че „подкрепата няма да е само духовна“. Зам.-кметът по култура и образование на Пловдив Стефан Стоянов заяви, че общината ще окаже пълна подкрепа за осъществяването на PlantaSYST в града на тепетата „без никакво съмнение“.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов (на първия ред) обеща пълна подкрепа

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов (на първия ред) обеща пълна подкрепа

Проектът предвижда изграждането на Център по Растителна системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив. Той ще се изпълнява от консорциум, в който участват три български и два германски института. Това са Институтът по молекулярна биология и биотехнология (ИМББ) – Пловдив, Институтът по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица”– Пловдив и Институтът по микробиология „Стефан  Ангелов” – Лаборатория по приложна биотехнология (ИМ-ЛАБ) – Пловдив. Партньори от Германия са два световноизвестни института: Университетът на Потсдам и Институтът  по молекулярна растителна физиология „Макс Планк”, Потсдам-Голм.

Координаторът на проекта доц. д-р Цанко Гечев от Института по молекулярна биология и биотехнология (ИМББ) поясни, че България е сред държавите с най-нисък индекс за иновации и научни изследвания в ЕС. Една от причините за това е недостатъчното финансиране на науката от страна на държавния бюджет, което представляна 0.35% от БВП. За сравнение в ЕС средното му равнище е около 3 на сто от БВП.

PlantaSYST се е конкурирал с още 168 проекта пред „Хоризонт 2020“ и е бил един от одобрените 31 на първия етап. „Първият етап се финансира с 500 хил. евро и продължава една година. За българския проект срокът започна да тече от 1 юни т.г. До следващия юни авторите на проекта трябва да разработят цялостната визия за бъдещия център. Ако тя бъде одобрена, PlantaSYST ще навлезе във втория етап и ще може да разчита на финансова подкрепа до 15 млн. евро от европейската програма. Именно с тях ще се създаде ЦРСББ. За инфраструктурата и сградния фонд авторите ще разчитат на помощта на местната и изпълнителната власт. Изпълнението на проекта през втория етап ще продължи между 5 и 7 години.

Авторите на PlantaSYST обещаха поредица от срещи, на които ще запознаят учените и бизнеса с бъдещата дейност на Центъра.

Интервю с доц. Цанко Гечев за структурата на ЦРСББ и ползите за бизнеса очаквайте утре в АгроПловдив

Прочети още: Великолепен БГ пробив в „Хоризонт 2020″ за изграждане на Център за растителна наука в Пловдив

Leave a Comment