Министър Танева с разказ за зловещата история с антракса във Варненско

27 заведения и магазини са под абсолютен контрол, така че да отпадне дори теоретичният риск за зараза

Десислава Танева53-годишният мъж от с. Млада гвардия, който почина от антракс на 17 юли, сам е причинил смъртта си, стана ясно от разказа на земеделския министър Десислава Танева пред БНТ тази вечер.

„Фермерът вижда, че кравата е болна. В полунощ я коли, за да не умре. Съболезнование за семейството му, но човекът сам за себе си не се е погрижил“, добави Танева. След като мъжът заколил кравата на 3 юли, той я обезкостил и я транспортирал до трето лице, на което е продал месото. Той бил длъжен да извести частно практикуващия ветеринар за болното животно, а също и кмета. Животновъдът обаче не е сторил това.

„Третото лице“, което закупило месото, го е откарало в транжорна. Там клиентът е обяснил, че иска месото да бъде разфасовано, за да може да го ползва за собствени нужди. От транжорната са извършили тази услуга без документи, което е нарушение. От Окръжна прокуратура Варна днес са съобщили, че във връзка със случая е имало разпитани лица. Задържани няма.

„Това, което се е случило, е верига от неизпълнение на закони, които уреждат отглеждането на животни, обработката и търговията с месо“, посочи земеделският министър.

Десислава Танева поясни още, че взетите проби от 27-те заведения и магазини, които са били клиенти на транжорната, са отрицателни за антракс. Те са дезинфектирани. Взети са проби и от кухненските блокове, чиито резултати ще са готови в понеделник. Министърът обясни, че това се прави, за да има 100-процентова гаранция, че няма опасност от зараза.

В последните 30 години в страната е имало 30 населени места в 13 области, където е била констатирана зараза от антракс. Със случая в село Млада гвардия, селищата става 31. животните в тях ежегодно се ваксинират. От 70 години насам не е имало човешка смърт заради антракс, информира Танева. Тя обясни още, че спорите на болестта остават жизнени в почвата в продължение на 70 години.

Leave a Comment