В. Върбанов: Не може земеделските стопани да издържат агенция „Борба с градушките“

Служителите започват символичен протест заради заплати и лоша база

Служителите на ИА „Борба с градушките“ започват символичен протест в контролните пунктове и при всичките 200 ракетни площадки в страната. Причината е в ниските възнаграждения в агенцията и недоброто състояние на част от базата, съобщи БНР. Днес изтича крайният срок за взимане на решение от властите по повод проблемите, а отговор от изпратената до институциите протестна нова, няма.

Изпълнителният директор на Агенцията за „Борба с градушките“ Николай Николов заяви, че предстои до края на годината да бъде създаден Гаранционен фонд за покриване на рисковете от природни бедствия. В него земеделски производители и държавата ще внасят средства и част от тях ще се ползват за увеличение на заплатите на служители. С друга част ще се разшири площта на защитената територия. Преди месец Николай Николов заяви пред АгроПловдив, че става въпрос стопаните да внасят по 2 лева на декар обработваема земя, там където тя е под защитата на агенцията.

За коментар на предложението на „Борба с градушките“ АгроПловдив потърси председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Венцислав ВърбановГ-н Върбанов, вашата асоциация имала ли е разговори с г-н Николов за внасяне на такси от земеделските стопани в бъдещ Гаранционен фонд?

Това, че ръководството на асоциацията се е отнесло с разбиране към предложението на „Борба с градушките“ за внасяне на определена такса на декар, не значи, че идеята ще се възприеме добре и от стопаните. Ако ние ще издържаме агенцията, дайте тогава да разпуснем държавата! Да се знае, че земеделците си поемат всички задължения, за да си осигурят прехраната, железничарите сами да започнат да си осигуряват заплатите и т.н. Държавата не може да абдикира от всичко! Особено пък от „Борбата с градушките“, където се работи с ракети.

Доколкото разбирам, не става въпрос земеделците да поемат пълната издръжка на агенцията, а да помагат за нея.

На това сме съгласни. Предполагам, че производителите няма да имат против да внасят разумна такса, за да са спокойни, че продукцията им е защитена. Издръжката на изпълнителната агенция е по-малка като стойност от загубите, които българското земеделие би имало, ако няма борба с градушките. Доколкото знам годишният ѝ бюджет е около 15 милиона лева. Това не са толкова много пари, че държавата да не реши проблемите в звеното! Необходими са още 10-12 милиона, за да се разшири обхвата на защита – средства, които дървата не бива да икономисва. Проблеми с издръжката на агенцията се появяват периодично. През 1997 г. като министър заварих „Борбата с градушки“ в много тежко финансово състояние. За една година я възстановихме и стабилизирахме. Често се появяват идеи и застрахователите да са отговорни за издръжката на агенцията.

Да, за това се говори още от 90-те години. Защо не е залегнало в законодателството?

Защото очевидно лобито на застрахователите е по-силно от това на земеделските стопани. Така както е по-силно и лобито на търговците на горива. Темата е дълбока. Този сезон си отива и ако искаме догодина да имаме солидно законодателство, което да разпредели справедливо задълженията на държавата, застрахователите и земеделците, трябва отсега да започне работа по него.

Leave a Comment