10 милиона евро за маслиновите гори на Гърция

Втори опит в Кърджали за създаване на градина
маслина

На островите има много стари маслинени дървета

С 10 милиона евро гръцкото правителство финансира производството на маслини по малките острови в Егейско море,  предаде GrReporter.

Производството на зехтин се превърна в чисто злато за гръцката икономика. На островите в Егейско море фермерите, които отглеждат екологично чисти маслини, са 50 хиляди. Те получават държавната субсидия, за да запазят традиционната технология за производство на чист зехтин. Този зехтин е „визитната картичка” на Гърция и намира добър прием в цял свят, като цената му достига до 100 евро за литър.

Преди два месеца гръцките фермери заплашиха да блокират граничния пункт Промахона-Кулата, за да привлекат вниманието на правителството в Атина. Протестните действия на земеделците протекоха с изкарани по пътищата трактори. Производителите на съседката искаха нулев акциз за нафтата, която използват в селскостопанското производство, намаляване на данъчната тежест и запазване на държавното субсидиране на нивото от 2012 г.

Решението за държанто финансиране на маслиновите гори е знак, че протестите са постигнали резултат.

бране на маслини

Наши берачи често се включват в прибирането на маслиновата реколта на гръцките острови
Снимка на Монитор

Маслини и в Кърджали

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (бившият земеделски колеж в Кърджали) смята да възобнови опитите си за отглеждане на студоустойчиви маслини на територията Кърджали и Ивайловград, където общината е отпуснала за нуждите на учебното заведение близо 80 декара опитно поле. По думите на директора на висшата школа доцент Васко Василев този втори опит за маслинопроизводство в региона ще бъде направен съвместно с испанска корпоративна групировка.

Това е втория опит от страна на висшето учебно заведение да отглежда маслодайни маслини на територията на Кърджалийско. Първият беше през ноември 2009 година, когато стартира пилотния за България проект за отглеждане на маслини в Кърджали и Крумовград на стойност 440 000 лева. Тогава се очакваше на третата година след засаждането им маслиновите дръвчета да достигнат до 75 процента плододайност, а от един декар да се добиват поне 2000 килограма маслини. Този пилотен проект обаче претърпя провал. Според доц. Василев две са причините за това. Първата е, че температурите паднали неочаквано до над минус 20 градуса и маслините измръзнали. Парадоксът е, че около Пловдив имаме маслинова горичка, а около Кърджали не успяхме да ги съхраним, каза доц. Василев.

Втората причина за провала на проекта е свързана с човешкия фактор. „Хората, на които се доверихме и които трябваше да отглеждат маслините, ни подведоха. Дадохме им посадъчен материал и в последствие – никакви усилия от тяхна страна. А се оказа, че дори не са ги поливали, какво да чакаме тогава“, коментира доц. Васко Василев.

 

 

Leave a Comment