Време е за песто от царската билка босилек!

пестоСега е моментът да направите песто от царската билка босилек, от магданоз или от сушени домати. И трите продукта са в изобилие по това време на годината. 

Пестото става бързо, прави се лесно, а и това кулинарно занимание е наистина приятно. Същинският миг на удоволствието ще настъпи, когато използвате собственоръчно направената глезотийка в овкусяването на салати или макарони. Може да използвате произведението и върху препечен резан франзела. А ако ви хрумне – върху бучка сирене поставена на хрупкаво парче хляб. А защо не и върху патладжан? Възможностите са въпрос на въображение. Хубавото е, че пестото от босилек и магданоз стои изумително зелено до четири седмици в бурканче.

Има няколко задължителни моменти при направата на песто, а останалото е вдъхновение.

Песто от босилек:

Продукти: Връзки босилек, скилидки чесън, ядки кашу (или кедрови), черен пипер, зехтин.

Листата от босилека се измиват и попарват с вряла вода (бланшират) за около 30 секунди. После се поставят в блендер заедно със счуканите скилидки чесън (колко – решавате вие), ядките и черния пипер. Някои готвачи препоръчват към тях да се добави пармезан на прах. Сместта се смила. Добавя ѝ се зехтин  и отново се разбива. Листата и добавките към тях трябва да „плуват“ в зехтин. Сместа се поставя в стъклен буркан и след това в хладилника. Добре е да се оползотвори преди да мине месец.

Песто от магданоз: 

Продукти: магданоз, чесън, орехи, лимон, захар, сол, олио. Всичко се повтаря – бланширането и пасирането. Съществената разлика е в използването на олио, лимон и захар. Магданозът също върви с кашу, но може да се подобри и с орехи. Това песто е подходящо за салати, става и месо.

Песто от домати: 

Продукти: сушени домати, зехтин, настъргано сирене, чесън, черен пипер. Как се приготвя прочети по-горе. А как се сушат доматите – тук.

 

 

Leave a Comment