Животновъдът Никола Ангелов: Токът от оборски тор ни струваше 10 милиона, но решава голям екопроблем

кравиДнес в 11 часа бизнесът протестира срещу увеличението на цената на електроенергията заради по-скъпата добавка „отговорност към обществото“. „Сметката е надписана и ние отказваме да я плащам“е, заяви тази сутрин председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Таксата „отговорност към обществото“ е натрупана от по-високата цена, на която се изкупува тока от двете американски централи и от ВЕИ-та, посочи Велев. Ако цената на изкупуване на електроенергията от фотоволтаици е няколко пъти по-висока от тази на АЕЦ „Козлодуй“, то токът от оборски тор е няколко пъти по-скъп от този на слънчевите панели.

След броени дни фирма „Елит“, която притежава най-голямото в страната животновъдно стопанство с млечни крави, ще включи изградената вече инсталация за производство на електроенергия от оборски тор. Договорът за изкупуването на тока от ЕВН влиза в сила от 1 август т.г. Фермата се намира в село Поповица, Пловдивска област. „Елит“ има и млекопреработвателно предприятие.

Никола Ангелов, съдружник в най-голямата в страната животновъдна фирма „Елит“, пред АгроПловдив

Г-н Ангелов, колко голяма е вашата инсталация за производство на електроенергия от оборски тор?

Мощността ѝ е 1.5 мегавата на час. 85-90 на сто от материала, който използваме за производството на ток, е оборски тор. Към него добавяме малко силаж, а също и от суроватката, която остава при производството на сирене и кашкавал. Така е по рецепта, за да ферментира масата. Хубаво е, че разполагаме с всичко това.

Известно е, че това е изключително скъпа инвестиция. Колко са животновъдите, които могат да си я позволят?

Вярно е, че е скъпа. На нас ни струваше 10 милиона лева. Ако токът от оборски тор не се изкупуваше на преференциални цени, нямаше да изградим инсталацията, тъй като тя щеше да се изплати чак след 15-18 години. Малко животновъди могат да инвестират в подобно съоръжение, най-малкото защото изчисленията показват, че за да се произведе 1 мегават е необходим тор от 1000 крави. Ние имаме 5000.  Ще ви кажа как е на Запад. Там има инвеститори, които сключват дългогодишни договори с 10-15 животновъдни ферми, които се задължават да им предават оборския тор. Изгодата е взаимна.

Не мислите ли, че в този бизнес с производството на ток от тор се включват и у нас доста такива инвеститори, чиято цел са преференциалните цени на изкупуване на енергията?

Доколкото ми е известно, законът вече е изменен. За да произвеждаш ток от биомаса трябва да докажеш, че си в животновъдството от поне три години назад. Освен това се изисква инвеститорът да докаже, че 60 процента от необходимия оборски тор е от дейността в стопанството му.

Но цената на тока от биомаса бизнесът и всички ние ще я плащаме. Затова са и днешните протести. 

Нашето производство е много полезно и от екологична гледна точка. Представяте ли си какви количества тор се трупат във фермите. Този тор като екобомба. А като произвеждаме от него електроенергия, след това той става много удобен за употреба от фермерите, за да подхрани почвата.

 

 

Leave a Comment