80 милиона лева загубиха фермерите, които искаха да спечелят по мярка 4.1, изчисли Краси Кумчев

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

Автор: Надя Петрова

„След първия прием по мярка 4.1, „ефектът“ за 2670 земеделски стопани е 80 млн. лева загуби.“ Това написа популярният пловдивски фермер Красимир Кумчев във Фейсбук страницата си днес.

„Проектите, подадени от тези стопани, са на стойност 1,511 млрд. лева, като направените предварителни разходи за тях са за над 80 млн. лева“, продължава коментарът. В сумата са включени плащанията към консултанти, чиито размер е 5% от стойността на проекта. Тук са и разходите за изработването на архитектурни, геодезични и други проекти, свързани с предвидените инвестиции, изброява фермерът Кумчев.

Кой е виновен за хвърлените на вятъра 80 млн. лв.?

„Има нещо дълбоко сбъркано в цялата подмярка 4.1“, поясни в разговор Кумчев. Въпросът е как земеделското министерство допусна да се случи това огромно разхищение на пари и надежди. И то в момент на дълбока криза както във финансите, така и в оптимизма!  „Тези 2670 земеделски стопани повече няма да си помислят за милиардите, които „текат“ към българското земеделие. Милиардите са за схемите…“, завършва горчиво фермерът, чиито проект, свързан с овощарството, също е сред отхвърлените.

Сметките на фермерите показват, че успелите проекти са със средна стойност към 800 хил. лв. и нагоре. Как го сметнаха ли? Според официалното съобщение 730 проекта продължават нататък. Те са със заявена субсидия от 379 637 188,56 лева. Тоест, средната субсидия на един проект е 520 050 лева. Както е известно, мярка 4.1 подпомага 50% от инвестицията. Въпросните 50 на сто могат да станат повече, ако фермерите са млади, или се занимават с биопроизводство, животновъдство и други. Това означава, че средната стойност на един проект е ако не 1 милион лв., то близо до него.

От ДФ „Земеделие“ съобщиха още, че въпросните 730 успешни проекта представляват 22% от всички подадени и че сумата от техните точки е от 43 нагоре.

Стопанин, чиято дейност е в сферата на приоритетните отрасли не може да събере нужните бонуси ако не функционира в Северозападния или в необлагодетелстван район.

Предположенията на консултантите са, че за да съберат повече точки, в проектите е описано откриването на много повече работни места от необходимия брой наемна ръка. Други са подали разработки с намерение за развиване на биологично производство, така че да получат допълнителен брой бонуси. Както съобщиха от ДФ „Земеделие“, около 58 на сто от проектите, които имат шанс да бъдат финансирани по мярка 4.1 са именно „биологични“.

Въпросът, който всичките неуспели над 2000 земеделски стопани няма да спрат да повтарят, е защо МЗХ ги вкара в това блато? Нарочно ли? Или без да иска? Ама, когато грешката е на цяло министерство с хиляди служители, извинението „Съжалявам, без да искам“, е абсолютно неприемливо.

 

Leave a Comment