Бруцелоза в Рила! Болестта се предава и на хора

554649_10200597451803916_142234655_nБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случаи на бруцелоза в три животновъдни ферми в град Рила, Кюстендилска област. 15 кози са били изследвани и всички те са дали положителни за болестта резултати, съобщиха от БАБХ.

Животните ще бъдат умъртвени и насочени за обезвреждане в екарисаж. Предстои дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в заразените стопанства. БАБХ ще извърши серологично изследване на всички животни, отглеждани в град Рила. Агенцията забранява придвижването и клането на животни в и от града. В същото време ветеринарите се опитват да установят източника на заразата.

Млякото и млечни продукти собствено производство от болните животни ще бъдат унищожени, за да се предпазят стопаните от заболяване.

Бруцелозата е зооноза, което означава, че се предава от животни на хора. По тази причина от БАБХ ще запознаят жителите на Рила и на околните населени места с признаците на болестта. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Хората могат да се заразят при консумация на недобре обработени термично мляко и месо от болни животни.

Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с вируса фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.

Млякото, добивано от животните от град Рила, които не са показали положителна реакция към теста за бруцелоза, може да бъде използвано за лична консумация след сваряване и за производство на сирене в домашни условия с период на зреене най-малко 60 дни.

От Агенцията по храните отправят апел към животновъдите при съмнения за болни животни да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар за съответната община.

Прочети още: 11 души са заразени с бруцелоза, отпреди седмица се знае за болестта

Leave a Comment