Георги Костов: Купувайте законно добити дърва, кубикът струва 31-35 лв.

Снимки на МЗХ

Снимки на МЗХ

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов призова гражданите да закупуват законно добити дърва за огрев. Те се разпознават по маркировката, обясни той при посещението си на сечище, от което се добива дървесина за огрев на населението в местността Дерменка, Община Брезово. „Когато няма пазар за незаконния добив, той и ще се ограничи“, каза още зам.-министърът.

Цената на дървения материал за огрев, закупен от държавните горски предприятия, няма да се променя до края на годината. Във временните складове, намиращи се в близост до съответните сечища на държавните предприятия, цената е между 31 и 35 лв. на пространствен кубически метър, като тя не включва разходи за транспорт и доставка, които се заплащат при доставка до дома. Георги Костов съобщи, че на интернет страницата на Министерството е публикуван списък с контакти на всички стопанства към предприятията, към които гражданите могат да отправят запитване за снабдяване с дърва за огрев.

дърва, сечищеГеорги Костов информира, че 6-те държавни горски предприятия и 173-те ловни и горски стопанства имат готовност да предоставят 1,05 млн. пространствени кубически метра дърва, което е с 10 % повече в сравнение с миналата година.

Инж. Ботьо Арабаджиев, директор на Южно-Централното държавно предприятие припомни, че през тази година има и много повалени дървета от силни снеговали. Той посочи, че се полагат сериозни усилия за почистване на горските пътища в района. До момента  са почистени 15% от падналите дървета, като до края на годината амбицията е те да достигнат 40%.

На събитието присъстваха и инж. Пенчо Дерменджиев директор на Регионалната дирекция по горите, гр. Пловдив, както и инж. Илия Симеонов, директор на Държавно ловно стопанство „Тракия“.

Горските пожари засегнаха 5000 дка

„По наши данни само от началото на годината в страната са възникнали 133 горски пожара, които вече са засегнали около 5000 дка площ.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов в Брезово. Той посочи, че за същия период на миналата година пожарите са били 124, като общо за 2014 г. те са 151.

Само до момента щетите по справянето с горския пожар в Рила възлизат приблизително на 350 000 лева, като тук не се отчитат щетите от погубената дървесина, местообитания и намалено противоерозионно въздействие на засегнатите терени. Тази сутрин имаме отново постъпила информация  на телефон 112 за нов пожар в Хасковска област в близост до Харманли.

Зам.-министър Костов заяви, че основната причина за горските пожари е човешката небрежност и нехайство, и затова личната отговорност и отношение на всеки е много важна.

 

Leave a Comment