Дълговете на физически лица, които се събират от колекторски агенции, стигнаха почти 1 млрд.

коллекторВъзложените на колекторски агенции дългове на физически лица през първото полугодие на 2015 година възлизат на над 983 млн. лева. Това сочат данните, с които разполага Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Миналата година те са били 820 милиона за първото полугодие, сравниха днес на пресконференция представители на асоциацията.

Данните включват информация от 15-те компании, членуващи в организацията, които заемат дял от над 70% от пазара на необслужвани задължения.

Основната причина за ръста идва от  поръчките на телеком операторите. За полугодието на 2015 г. те са 432 млн. лв. спрямо 146 млн. лв. за същия период през изминалата година. Техният обем вече формира 44% от обработвания от колекторския бизнес портфейл (при 18% през 2014 г.). Намалява и средният размер на едно вземане, обработвано от колекторски агенции – при 491 лв. през 2014 г., сега той е 487 лв.

Делът на забавените плащания по банкови продукти е 42% от всички, обработвани от колекторски агенции (при 35% през изминалата година). Фокусът при банките през последната година се измества в посока по-активно кредитиране и естествено те започват да ползват повече външни услуги по събиране. Всички други категории необслужвани вземания са с тежест от под 10% от общия обем, като най-значително за пазара е неочакваното намаление на задълженията от небанкови финансиращи институции.

Значително нарастване е отчетено в обема продаден дълг, регистриран през първото полугодие на 2015 година – 149 млн. лв. при 34 млн. лв. за същия период на 2014 г. „Повишеното предлагане на „лоши кредити“ за продажба е свързано със затягането на регулациите и надзора в банковата сфера – с оглед на предстоящите стрес тестове в сектора, българските банки започват да обръщат сериозно внимание на качеството на активите си и се стремят да изчистят част от необслужваните си кредити“ – твърди Мартин Деспов, член на УС на АКАБГ. „Банките все още спорадично предлагат портфейли за продажба, при това те са с много големи просрочия – натрупани в пика на кризисния период – 2008–2010 г. “

Троен е ръстът за година в обема на междуфирмени вземания, възлагани на колектори, посочват още от асоциацията. Над 62 млн. лева са прехвърлени към колекторски агенции през първото тримесечие на настоящата година при по-малко от 20 млн. лева за същия период на 2014 г.

 

Leave a Comment