Доц. Г. Костов: Пожарите над Рилския манастир ще спрат, когато падне дъжд

Агенцията по горите глобява свободно къмпингуващи в горските райони край морето, които палят огън
Зам.-министър Костов

Зам.-министър Костов

От началото на годината досега в горските пожари са изгорели към 8 млн. лв. Сметката за това направи заместник-министърът на земеделието доц. Георги Костов пред бТВ. В нея влизат разходите по гасенето на огньовете, както и стойността на изгорелия дървен материал. В сумата не може да се калкулира екологичната щета, която Костов нарече загуба на природа. Огънят унищожава хумуса, предизвиква ерозия и свлачища.

Рилски манастирПожарите над Рилския манастир са на изключително стръмни терени и гасенето им носи опасност за живота на пожарникарите и горските служители. Днес от горещините се е срутила скала, което възобновило потушено огнище. За да се угаси огъня пожарникарите направили връзки с маркучи с обща дължина от 1000 метра като с три помпи на три нива се е качвала вода, за да стигне до пожара. „Пожарите в Рила ще спрат, когато падне валеж“, предсказа зам.-министърът.

За пожарите в Хасковско Костов посочи, че вина носят и животновъдите, които разчистват храстите от пасищата с огън. Това е опасно в тези горещини, каза той и припомни, че при неумишлено предизвикване на пожар санкцията за физическо лице е 1000 лева, първи път и 2000 – при повторен инцидент.

Проверките на Агенцията по горите по Северното Черноморие показали, че свободно къмпингуващите в горите често палят огньове, като при това унищожават и дървета без да са поискали разрешение от собствениците на терена. Проверките ще продължат и към Южното Черноморие. Виновните ще бъдат санкционирани.

Leave a Comment