Деликатеси от ферми в Стара планина направиха вкусен празника на Швейцария

Храни, произведени от осем ферми в зони Натура 2000 в Централна и Западна Стара планина, направиха вкусен приема на посолството на Конфедерация Швейцария по повод националния празник на страната.

български вкусни храни за празника на Швейцария

На гостите бяха поднесени овче и биволско сирене и кисело мляко от редки български породи, краве кисело мляко, сирене, кашкавал и синьо сирене, сладка от горски плодове и пресен биологичен мед…

„За нас е удоволствие и чест да представим тези продукти на нашият прием. Те показват  връзката между опазената природа и устойчивия поминък на местното население и са чудесен пример за нашето партньорство и сътрудничество“, каза посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел.

Фермерите, представили продукцията си на приема, са подпомогнати по проекта „За Балкана и хората“ , финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. С помощта на проекта те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ и продават директно стоката си от мобилни хладилни витрини на пазари и изложения. Продукцията им може да може да бъде купена всяка събота на пазара в софийския квартал „Борово“.

Наред със швейцарски специалитети на приема снощи бяха представени и други български продукти: сладки и соленки от първото по рода си в България Защитено кафене на фондация „Светът на Мария“, приготвени от заетите в него хора с интелектуални затруднения – още един успешен българско-швейцарски проект.

Leave a Comment