Агро практики през август

ТЕХНИЧЕСКИ КУЛТУРИ

Пшеница и ечемик. Те вече са прибрани. Най-опитните зърнопроизводители дори вече са започнали да орат и дискуват нивите за следващата сеитба на житни.

Ако на полето ще се сеят догодина окопни, се извършва дълбока оран, с която е добре да се внесат фосфорни и калиеви торове.

нива със слънчогледСлънчоглед. През август започва прибирането му. Влажността на семената в питите трябва да е 12%, но на практика се определя на око – когато изсъхнат листата по стъблото и останат зелени само най-връхните до питата. Слънчогледовите зърна са трудни за съхранение – трябва да се приберат в закрит и хладен склад.

Царевица. Поливките при нея трябва да продължат. През август се извършват още две или три според валежите в месеца.

Тютюн. Продължава прибирането на листата, като едно стъбло се обира 4-5 пъти. Работата е тежка – беритбата започва преди да се разведели, и приключва тогава, когато щастливците, които не произвеждат тютюн пият сутрешното си кафе. После тютюнът се нанизва на връв със стоманени игли. След това се суши.

Рапица. В края на месеца започва сеитбата на маслодайната култура.

Фъстъци. Те трябва да се загърлят за втори път още в началото на август. Сега са в период на най-активна вегетация и две или три поливки през най-сухия месец на годината са от решаващо значение за успеха при отглеждането им.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ  

Домати. Продължава както беритбата, така и поливките на ранните и средноранните домати. Започва и механизираното прибиране на консервните сортове.

Пипер. Започва прибирането на средноранните пипери. Продължават поливките.

пъпеш на ниватаДини, пъпеши, краставици. Реколтата се прибира. Узряла диня се разпознава по това, че мустачетата и прицветникът в съседство до дръжката на плода са засъхнали. Власинките по дръжките също са засъхнали. Когато берете дините, обикновено преценявате дали плодът е достигнал характерната за сорта големина, дали кората е избледняла откъм слънчевата страна и е придобила матова лъскавина, и дали при почукване се чува глух звук. Пъпешите се разпознават по жълто-оранжевото си оцветяване и аромата, който се усеща.

Лук. В началото на месеца се изважда арпаджикът. Пожълтяването на листата отначало по върховете, а после и на целите листа и полягането им показва, че арпаджикът е узрял и встъпва в състояние на покой. Към прибирането се пристъпва, когато основната маса от растенията са пожълтели и засъхнали. То става чрез изскубване или след леко подкопаване с копачка. Изваденият арпаджик се разстила на нивата или на тънък пласт под навес да просъхне.

Късно зеле. То трябва да се окопае втори път още в началото на месеца. С това окопаване е добре зелето да се подхрани с около 1,5-2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв. метра суперфосфат. Към края на месеца следва да се подхрани и втори път със същите торове в границите на същите дози.

ОВОЩНИ

Ябълки и круши. Есенните и зимните сортове ябълки и круши продължават да се поливат, тъй като през август те наедряват, а водата е важно условие за това. Добре е да се напоят и обраните вече градини с ранни сортове, защото така ще заложат повече плодни пъпки за догодина. Непременно се следи за основните вредители и болести при тях. Това са ябълковия плодов червей, който напада и ябълката и крушата, акарите, листоминиращите мухи и брашнестата мана по ябълката.

Праскова, кайсия. Въпреки, че кайсиите вече са прибрани, поливките при тях, както и при прасковите, продължават.

Малини. През август приключва беритбата на малини, а веднага след това е добре да се направи и резитба. Плододаващите клони се отрязват до дъно. Режат се също така и слабите клонки, които не са родили. Поливките не бива да спират.

ЛОЗЯ

десертно гроздеПоливането на плододаващите лозя ще се отрази добре на реколтата. Поливката обаче трябва да бъде извършена не по-късно от средата на месеца. През месеца най-сериозна заплаха за лозята носи третото поколение на шарения гроздов молец. Това поколение е най-многочислено и нанася най-много щети. Там където неприятелят надвишава прага на икономическа вредност, следва да се предприемат пръскания с регистрирани срещу молците препарати.

Мине ли средата на месеца, трябва да започне накисването на бъчвите и цялостната подготовка на инвентара за гроздобера и преработката на гроздето.

 

Leave a Comment