ЕК започна наказателна процедура срещу България в защита на длъжниците

Брюксел ни приканва доброволно да отменим чл. 417 от ГПК

Европейска комисияВ защита на длъжниците Европейската комисия (ЕК) започва наказателна процедура срещу България. Тя е заради чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), който позволява длъжниците да бъдат осъдени по бърза процедура без възможност да се противопоставят, съобщи БНР. Процедурата е и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, който е в нарушение с правото на Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи адвокат Десислава Филипова, която е и председател на фондация „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“. Филипова обясни, че на 27 юли т. г. е получила уведомление за началото на процедурата в качеството си на жалбоподател.

Адв. Филипова е подала жалба до ЕК пред февруари 2014 г. В нея е посочила, че чл. 417 от ГПК и принудителното изпълнение в България са в нарушение на правото на ЕС. „Което означава, че дори потребителят да не знае своите права като европейски гражданин, съдът е длъжен, когато издава изпълнителен лист, да провери дали има забранени, неравноправни клаузи в потребителските договори, независимо дали последният е възразил или не е“, обяснява Филипова.

В жалбата си тя изтъква, че изпълнителните дела в България са в нарушение на задължителната съдебна практика на Съда на ЕС, според която едно семейно жилище, независимо че е ипотекирано, може да бъде продадено едва след приключване на исковото съдебно дело и то само ако съдът е установил, че с потребителския договор не се нарушават правата на кредитополучателите и другите потребители.

След като подала писмото, адв. Филипова е била уведомена от ЕК, че ще започнат проверки на законодателството ни, които ще траят около година и ако установи, че оплакванията ѝ са основателни, ще пристъпи към процедура за наказване на България с цел отмяна на нарушаващото правото на ЕС българско законодателство.

„Сега от ЕК ми изпратиха писмо, че пристъпват към същински действия срещу България и откриват процедура за извършено нарушение във фазата „официални контакти между Комисията и България“. В тази фаза се разменят официални писма между евроинституцията и държавата – нарушител, като целта е доброволно държавата да преустанови нарушението, в случая да отмени чл. 417 от ГПК, и да реформира изпълнителното производство, без да се стига до налагането на глоби на България, които пак ще бъдат плащани от нашия джоб“, казва адвокатът.

 

Leave a Comment