Искат да се спре неконтролируемото производство на ток от оборски тор

Работодатели и синдикати настояват за мораториум върху присъединяването на нови мощности от ВЕИ
Снимка от Rabotodateli.org

Снимка от Rabotodateli.org

Четирите национално представителни работодателски организации и синдикатите искат мораториум върху присъединяването на нови мощности от въозобновяеми енергийни източници (ВЕИ), чиито ток се изкупува на преференциални цени.

Другото искане е да се преразгледат последните промени в Закона в енергия от ВЕИ, който създават условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор.

Бизнесът и синдикатите настояват още за пътна карта за реформи, които да доведат дотам, че България да попадне в средата на класацията в ЕС по добавката „задължение към обществото“.

Исканията бяха обявени днес и представляват отговор на предложеното от КЕВР увеличение на цената на тока за индустрията, в резултат на което енергията за предприятията поскъпна двойно на фона на минимално общо понижение за битовите потребители от 1 август след решението.

„Ще се обърнем към главния прокурор да се самосезира по доклада за Временната анкетна комисия за енергетиката и ще подадем сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Велев съобщи още, че в официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов.

 

 

Leave a Comment