Артистичен протест пред РДНСК в Пловдив срещу отсичането на дървета в парка около Гребния

страителството на зоопарка в Пловдив

Артистичен протест пред РДНСК в Пловдив на ул. „Цанко Дюстабанов“ организират днес, 3 август, граждански организации за защита на природата. Те ще разиграят предрешения мач „Изчезващата градска зеленина“ срещу „Общинска администрация“.

Повод за акцията е продължаващия незаконен строеж на зоологическа градина, който застрашава съдбата на целия парк „Отдих и Култура“, защото е променена функцията на цялата територия на парка от зона за озеленяване в зона за спорт и атракции. Това е началото на унищожаването на парк „Отдих и Култура“. Незаконно промененият общ устройствен план на града предвижда до 80% застрояване на територията, заявяват протестиращите. И добавят, че ако това не се спре сега, под риск ще бъде 450 декара гора.

Чак след акцията за граждански контрол на мястото на бъдещата зоологическа градина, където вече са изсечени над 200 дървета в парка, в сряда на 29-и, се е появила информационна табела за строежа, месец след като той е започнал.

Почти месец измина и от сигналите на неправителствени организации до РДНСК-Пловдив за незаконен строеж. Засега единственото предприето  действие е прехвърляне на писма. Изискваме незабавна проверка на всички документи около този случай и спиране на строежа, заявяват протестиращите еко сдружения.

 

Leave a Comment