Плодовете и зеленчуците най-евтини от 4 г.

пазарЦените на едро на хранителните продукти през са на най-ниското ни равнище от последните четири години, констатираха от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Доста по-евтини спрямо година по-рано са плодовете и зеленчуците заради по-добрите климатични условия.
Полските домати м края на миналата седмица са стрували на едро по 0.82 лв./кг, а оранжерийните 0.86, като поевтиняването е съответно със 7 и с 4 стотинки. Полските краставици са 0.86 лв., оранжерийните са се повишили със 0.17 лв. до 1.02. Зеленият пипер струва 1.13 лв./кг, а зелето 0.28 лв.
Освен плодовете и зеленчуците, по-евтини спрямо юли миналата година са кашкавалът, кравето сирене и пилешкото месо. Според данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата през юли килограм кашкавал на едро е струвал 9,69 лева, а килограм сирене 5,42 лева. Това са нива, които са по-близки до стойностите на тези продукти на едро преди две-три години.
Фасулът се продава за 3,40 лева на едро, а оризът се движи около 2 лева за килограм.На едро килограм брашно може да се купи за 85 – 90 стотинки, а литър олио – за 2,22 лева. При олиото обаче има поскъпване с около 13 на сто спрямо лятото на миналата година.

 

Leave a Comment