Арендатори в Пловдивско искат да намалят рентите

изорана ниваВсе по-често арендаторите плащат наемите в пари вместо в натура. Това става според желанието на собствениците на земеделската земя, разкриха някои от зърнопроизводителите в Пловдивска област.

Рентата тази година е в същия размер като предходната година – 30 лева за декар. За малкото собственици, които предпочитат наема в стока, рентата е 100 кг зърно от декар“, разказа фермерът от Раковски Йосиф Делгянски, който отглежда десетки хиляди декари в три общини.

„Най-често рентата в Пловдивско е от 50 до 100 и в редки случаи – до 120 кг/дка“, информира  председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Той добави, че на места арендаторите пробват да договорят по-ниска рента за следващата година. Причината е в намалената субсидия на площ, която вече е 26-27 лв./дка вместо 30, както бе досега. Лошата реколта тази година също кара зърнопроизводителите да настояват за по-ниски наеми. „На места се получава, на места – не“, обобщи резултата Русалов.

В повечето случаи арендаторите са подписали дългогодишни наемни договори, но там, където има т.нар. „бели петна“, тоест терени, за които няма договори поради множеството собственици, наемите се плащат година за година по специална сметка в областната земеделска дирекция.

Leave a Comment