ОДБХ Пловдив: Рапицата се сее с 1-2 см по-дълбоко, ако времето е сухо

Подготовка на  почвата

сеитбаДребните рапични семена изискват отлично  подготвена почва. Добре е площта да се изоре на 15-18 см дълбочина с брануване, а при суха почва  да се дискова в две  посоки,  за да не се допуска образуването на буци, съветват от отдел „Растителна защита“ в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Пловдив. Преди сеитба на рапицата се бранува и валира с цел формиране на гладка  повърхност и твърдо легло за семената. Твърдото легло позволява капилярно покачване на вода до семената, което пък подпомага дружното им поникване.

Рапицата може да се отглежда върху различни типове почви, но най-подходящи са богатите на хумус и калций, които не са склонни към преовлажняване и формиране на почвена кора. За нормалното си развитие културата  изисква неутрална до слабо алкална реакция на почвата (рН 6,7 – 7,8).

Семената при нормални условия трябва да се засеят на  дълбочина 1-2 см  с добър контакт  между семето и почвата. При  по-леки почви и по-сухи условия трябва дълбочината да се  увеличи,  но не повече от 4 см.

Избор на площи за сеитба

Рапицата не е много  взискателна към предшественика. Изискванията ѝ се  определят от това  да  има  достатъчно време за качествена обработка на почвата.

На   тази  основа добри  предшественици са  житните, а измежду тях най-подходящи  са   есенният  и  пролетният  ечемик ,  пшеницата ,  ранното производство картофи и едногодишните фуражни култури.

Рапицата може да се отглежда на същото  поле след  3-5 години, а в  случай на нападение  от  Склеротиния  – след  7 години. Пшеницата е добър предшественик, но има и такива условия, които налагат да се  внимава, например: при третиране на пшеница с хербициди, съдържащи акт. в-во медсулфурон, суша  и рН  на  почвата над  6,8, трябва да  изминат 120 дни  от внасянето на хербицида до сеитбата на рапицата. В противен случай  се препоръчва дълбока оран  на 25-30 см.

– След  рапица да  не  се  засяват  слънчоглед и захарно  цвекло – имат общи  болести – алтернария, склеротиния, сиво  гниене  и др.

–   Да  не  се  засява  рапица на  силно  заплевелени площи  с  дива  ряпа, дива  репица и полски  синап,  поради опасности от кръстосано опрашване и затруднена борба с плевелите  от същото  семейство.

Изисквания към  влага. Срокове на  сеитба

Съдържанието на  влага  в почвата е решаваща за рапицата, особено при поникването и първите фази от развитието й. При недостатъчно влага в повърхностния почвен свой  по  време на  сеитба, семената остават дълго време в почвата без да поникнат. Излишната влага  от своя  страна обуславя образуването на почвена кора  и създава проблеми с аерацията на почвата.

За да покълне рапичното семе се  нуждае повече от газообразна форма на  водата (пара),  отколкото от течна.  Само  15% от цялото  количество вода нужна за покълване е в течната форма.

Валирането на почвата е много важно агротехническо мероприятие и спомага за  дружното поникване на  семената, намалява  изпарението  и осигурява повече газообразна  форма на вода.

Най-подходящият срок за сеитба на рапицата е от края на месец август до средата на септември. Не бива  да се  избързва, защото растенията имат по-дълго развитие, могат да прораснат и да измръзнат през зимата. По-късната сеитба от своя  страна не позволява на растенията да оформят розетка от 8-10 листа  до настъпване на зимата и да се закалят достатъчно, което също води до измръзване на голяма  част от посевите.

Степента на  презимуване зависи от  закаляването на  растенията в предзимния период. Добре закалените  растения издържат до  – 25°С при снежна покривка повече от 5 см.

Торене

Рапицата има голяма потребност от хранителни вещества. За формиране на добър  добив  от  семена се  препоръчват следните торови норми:

– при слабо запасени почви  N 20-25кг/дка; Р 8-10кг/дка; К 10-12кг /дка;

– при добре запасени и високо плодородни почви  N 16-18кг/дка; Р 6-8кг/дка; К 9-10кг /дка;

– фосфорните и калиевите торове се  внасят преди  основната обработка на почвата.

ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ КУЛТУРИ  – АГРОТЕХНИЧЕСКИ МЕРОПРИЯТИЯ

През втората половина на месец август и началото на месец септември започва подготовката на площите  за есенната сеитба реколта 2015-2016 г. Правилното извеждане на  сеитбената кампания при  есенниците е гаранция за добри  добиви  през следващата вегетация.

Това налага по възможност да се извършат всички  агротехнически мероприятия, които включват :

Правилен и редовен сеитбооборот

Сеитбооборотът и дълбоката оран са задължителни елементи от добрата растително-защитна практика в технологията на  отглеждане на есенниците. Не е желателно зимната пшеница и ечемика да се засяват две и повече години на една и съща площ

Правилна подготовка на  площите и качествено провеждане на механизираните обработки на  почвата

Важно условие е обработката на  почвата да  се  съобразява с почвения тип, вида  на  предшественика и плевелния състав.

Балансирано торене

Торенето на житните култури трябва да бъде съобразено с почвено- климатичните условия  на  дадения регион  и с  биологичните особености  на сортовете. Ефективността от  торенето зависи от  правилно съотношение между  основните хранителни елементи:  азот, фосфор  и калий.

В хода  на  обеззаразяване производителите задължително трябва  да спазват следните правила:   – използването на семенна фракция от здрави и почистени от механични примеси семена; -правилното дозиране на работния разтвор и равномерното му разпределение върху  семената; – да  се  работи само с изправна специализирана техника;  – да не се допуска ръчно третиране, т. нар. лопатиране на семената.

 

 

Leave a Comment