400 фотоволтаични централи, направени с пари по ПРСР, са пред фалит

слънчеви панели в Стамболийски

Фотоволтаичен парк в двора на някогашното консервно предприятие „Витамина“ – Стамболийски

Към 400 малки фотоволтаични централи, чието построяване е било финансирано с помощта на европейски програми, и най-вече на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, които бяха приети в края на миналия месец.

С поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%.  Произведеният от тези централи ток няма да се праща повече по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки1 предаде БНТ.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Leave a Comment