Как монахът Дом Периньон създаде шампанското преди 320 г.

Дом ПериньонВеднъж, когато френският монах Дом Периньон правел вино и не можел да се отърве от мехурчета, той опитал инцидентното си творение и възкликнал: „Елате бързо! В момента вкусвам звездите!“ По този начин, според легендата, е било изобретено шампанското на този ден преди повече от 320 г. – през 1693 г.

На 19-годишна възраст Дом Периньон влиза в бенедиктинския орден в абатството Отвийе край град Еперне, в Шампан, Франция. Там той работи като ръководител на избата, като отговаря за наблюдението на екстензивното производство на вино в абатството и неговото съхранение. Периньон е натоварен със задачата да се отърве от пенливото вино с мехурчета – често срещан проблем, който винарите по онова време са имали поради реферментация.

Провалът на Периньон, тъй като той не е бил в състояние да  премахне мехурчетата във виното, се превръща в напитката за вдигане на тост на празнуващите през годините. Когато Периньон вкусва „нескопосаното“ си вино на 04 август 1693г.  според сведения възкликва на своите колеги монаси „Елате бързо! В момента вкусвам звездите!“.

Триумфалната легенда за изобретяването на шампанското е естествено просто това – легенда, мит. Няма доказателства как и кога точно е изобретено шампанското.

Това което със сигурност се знае обаче е, че Периньон допринася значително за развитието на шампанското, като открива техниката, която позволява на винарите да произвеждат успешно бяло вино от червено грозде. Според винарите това е важна стъпка към развитието на съвременното шампанско. Прието е, че именно Дом Периньон създава принципите на съвременното правене на шампанско, които са в употреба и днес.

Толкова популярно става инцидентното пенливо вино на Периньон, че по негово време повечето изби изгубват около 20 процента от своето вино заради експлодиращи бутилки. Натискът от мехурчетата – сега вече желани – достигал до такива нива, че бутилките просто експлодирали. Шампанското съдържащо се в тези непредвидимо експлозивни бутилки, всъщност било наречено „виното на дявола“, защото шишетата гърмели без предизвестие.

Днес тази звездна напитка продължава да бъде все така популярна като хора от целия свят посрещат всяка нова година именно в нейна компания.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment