Фермери с мобилни цистерни за горива няма да монтират нивомери

Изискването отпада и за производителите, които имат резервоари до 1000 литра

протест с комбайни и тракториФермерите, които зареждат течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари (мобилни автоцистерни, отговарящи на съответните изисквания), нямат задължение да монтират измервателни системи до 31 август. От 1 септември те могат да продължат да зареждат собствените си превозни средства от мобилни резервоари без дистанционна връзка с НАП. Това съобщават от приходната агенция 11 дни след националния протест, който проведоха зърнопроизводителите на 24 юли, като зареждаха земеделската техника на бензиностанции.

Отпадането на изискването за нивомери се отнася не само до земеделските производители, но и до транспортните фирми и всички останали търговци, които използват мобилни автоцистерни, отговарящи на законовите норми, уточняват от НАП.

За стационарните ведомствени бензиностанции обаче важи изискването да монтират нивомерни системи и да подават данни в НАП от началото на септември.

Тези, които извършват зареждания на течни горива за собствени нужди от съдове с вместимост до 1000 литра и общото заредено количество гориво за календарната година не превишава 2000 литра, също няма да се оборудват с нивомери след края на август. Това се отнася и за цистерните, които се ползват за производство или за отопление.

Разпоредбата за монтиране на измервателни средства се отнася само за тези, които зареждат течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари или неподвижно прикрепени към земята с вместимост над 1000 литра. Те трябва да монтират средства за измерване на количеството проточено гориво до 31 август 2015 г. Данните ще се изпращат автоматично в НАП чрез електронната система с фискална памет по т.нар. дистанционна връзка с информационната система на приходната агенция.

Попадащите в изключенията и тези, които не са длъжни да монтират нивомерни системи, могат да продължат да подават данни за получените количества горива чрез специалната онлайн услуга на НАП, достъпна на сайта на приходната агенция.

Leave a Comment