350 еднодневни трудови договори за закупили фермери от Пловдивска област

Най-активни са работодателите в община Хисар

работничка на полето с лавандулаОколо 350 еднодневни трудови договори са закупили фермери от Пловдивска област. Най-активни са били земеделските работодатели в община Хисар. Това съобщи пред АгроПловдив директорът на Териториалното звено на Инспекцията по труда Атанас Чернаев.

Фермерите най-напред внасят осигуровките в НАП и според платената сума им предоставяме определен брой трудови договори. За миналия месец вноската за един работник е била 4.44 лв. на ден, а за този е 4.87 лева, поясни Чернаев.

Няма ограничения относно статуса на наеманото лице. То може и да не е регистрирано като безработно, добави директорът. Земеделските стопани, които имат право да наемат работници с еднодневни договори трябва да са регистрирани като производители и да се занимават с овощарство, градинарство, да отглеждат маслодайни рози или лавандула. Хората се наемат за извършване на ръчни, а не механизирани операции. В края на 8-часовия работен ден им се заплаща.

Осигуровките са на база минимална работна заплата, но ако работникът и фермерът се договорят, възнаграждението може да е по-високо, посочи Атанас Чернаев. От това ще следва фермерът да доплати осигуровките.

Главната инспекция по труда започна този месец засилени проверки за спазване на трудовото законодателство в селското стопанство. При проверка на полето наетият трябва да покаже на инспектора своя екземпляр от сключения за деня договор. Новото трудово правоотношение не лишава работниците от обезщетения и социални помощи.

 

Leave a Comment