МС одобри промени за биоземеделието и млякото в Закона за пазарите в ЕС

Министерски съвет, заседаниеИздаването на временни разрешения за контрол за спазване правилата на биологичното производство предвиждат промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Проектът бе одобрен днес от правителството. В документа са определени условията за издаване, обхвата и срока на временните разрешения и са регламентирани процедурите за тяхното издаване на лица от и извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Прецизирани са процедурите за издаване на постоянни разрешения за контрол за спазване правилата на биологичното производство.

Предвидено е отнемане на разрешителните на контролиращите лица в случай на констатирани нарушения и/или нередности в осъществявания от тях контрол и са предвидени възможности за налагане на санкции.

Регламентирани са правила за уведомяване на операторите, с които има сключен договор за контрол и сертификация, при изтичане на срока или отнемане на разрешението на контролния орган. Уреден е официалният контрол при внос на биологично произведени продукти и храни.

Друга част от промените са свързани с организацията на пазара на мляко и месо. Във връзка с прекратяването на квотната система за краве мляко се отменят част от разпоредбите, а за друга част е предвидено да отпаднат от 1 април 2016 г., което ще позволи да бъдат приключени възникналите правоотношения през последната квотна година.

Въвежда се облекчен регистрационен режим за първите изкупвачи на сурово мляко във връзка с прилагането на договорните отношения и новите изисквания за събиране и докладване на Европейската комисия на информация за състоянието на пазара на млякото. С промените се намалява тежестта върху бизнеса при прилагане на общата организация на пазара в сектор „Месо”.

 

Leave a Comment