Градушка като леща снощи на Околовръстното на Пловдив

ледени зърна

Борбата с градушки ще започне най-рано след три седмици. Тотогава фермерите ще разчитат на късмет.

Градушка с размер между леща и ситен фасул се посипа снощи след 21 часа в района на Околовръстното шосе между Пловдив и Родопската яка. Гръмотевичната буря започна със силен дъжд, който после за кратко премина в град. Все още не е открита кампанията за борба с градушките, затова ракетните площадки не реагираха. Обичайно, сезонът за агенцията започва между началото и средата на май.

От селата в близост до района на Околовръстното съобщиха, че при тях е имало само силен дъжд с вятър, но не и с ледени зърна. „Имам череши, днес огледах дръвчетата. Поражения няма“, каза кметът на Оризари Йордан Тотев. Марково и  Ягодово  също са се разминали с градушката. Кметът на Цалапица Боряна Бръзкова каза, че дъждът е бил толкова силен, че се усъмнила няма ли да обърне на град. „Снощи се разминахме“, потвърди тя.

Дежурният синоптик в НИМХ в Пловдив обясни, че докладите от сътрудниците в региона ще бъдат налице в понеделник, а дотогава картината за евентуална градушка ще остане неясна.

От Националния институт по хидрология и метеорология съобщиха, че днес облачността над България ще бъде разкъсана, значителна след обяд над източната половина от страната, където на места отново ще превали краткотраен дъжд. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София около 8°. Ще духа до умерен северозападен, в Източна България – северен вятър. Максималните температури слабо ще се понижат и ще бъдат между 15° – 20°, в София около 16°. Температурата на морската вода е 8- 10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

 

Leave a Comment