Преди 5 години 33-ма мъже са заприщени на 700 м под земята

Миньорите в Сан Хосе

Миньорите в Сан Хосе

На 5 август 2010 г. таванът на мината за добиване на злато и мед Сан Хосе в Чили се срутва, като заклещва 33 миньори вътре, на 700 метра под земята. Мъжете, които са на възраст между 19 и 63 години, успяват да достигнат до подземно убежище за спешни случаи, където откриват хранителни дажби само за няколко дни. След като положението им става все по-отчайващо през следващите 17 дни, миньорите, несигурни дали някой ще ги намери, обмислят самоубийство и канибализъм. На 22 август, сонда, изпратена от спасителите екипи, достига до мястото, където са разположени миньорите и мъжете изпращат обратно нагоре бележка, казвайки: „Ние сме добре в заслона“.

Храна, вода, писма, лекарства и други консумативи скоро са доставени на миньорите през тесен отвор. Видеокамери също са изпратени надолу, което дава възможност на спасителите екипи да видят мъжете и горещото, влажно място, в което са погребани. Инженерни и минни експерти от цял свят си сътрудничат в изработването на план за изкарването на тези 33 мъже на повърхността.

Спасителните екипи в крайна сметка пробиват и подсилват достатъчно широка шахта, през която да издърпат мъжете, един по един. На 12 октомври, първият от миньорите е издигнат до повърхността в тясна, 13-метровата капсула боядисана в бяло, синьо и червено – цветовете на чилийския флаг. 700 метровото изкачване до повърхността отнема около 15 минути за всеки човек. По-малко от 24 часа след като операцията започва, всички 33 миньори са спасени.

Мъжете са приветствани от ликуващата тълпа, която включва президента на Чили – Себастиан Пинера, медии от цял свят, приятели и роднини, много от които са лагерували в основата на мината в пустинята Атакама месеци наред. Милиони хора по целия свят наблюдават спасяването на живо по телевизията. Почти всички мъже са в добро здравословно състояние, но всеки от тях носи тъмни очила, за да предпази  очите си, след като са били в слабо осветено пространство за толкова дълго време. Чилийците оцеляват по-дълго от всеки друг заклещен под земята някога.

Спасените миньори по-късно са наградени с пътувания до различни дестинации, включително Англия, Израел и Walt Disney World във Флорида, където се провежда парад в тяхна чест.

Скоро се очаква да излезе и филм базиран на това събитие наречен „The 33” („Трийсет и тримата“). Сюжетът му се фокусира най-вече върху бедствието и неговите последици, когато спасителните екипи се опитват да спасят „погребаните“ миньори в течение на три месеца. В главната роля ще видим Антонио Бандерас, който ще изобразява Марио „Супер Марио“ Сепулведа – лицето на инцидента. През цялото време на бедствието той изпраща клипове на спасителите, за да ги държи в течение за състоянието на миньорите.

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment