Кооперирането между фермери и преработватели ще се толерира с точки по мярка 4.2

сушени чушкиПроекти с инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските производители и предприятия от хранително – преработвателната промишленост ще се ползват с приоритет при оценяване на кандидатите по инвестиционната подмярка 4.2. Тя ще бъде отворена за прием в началото на октомври. Първият вариант на проектонаредбата за изискванията вече е готов и предложен на вниманието на браншовите организации.

Според член 28 приоритети при оценяването ще получат:

  1. Проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори;
  2. Проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в хранително вкусовата промишленост;Проекти с инвестиции за постигане стандартите на ЕС подпомагани по мярката, включително такива за намаляване на емисиите при производство на енергия от биомаса;
  3. Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти;
  4. Проекти с инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските производители и предприятия от хранително – преработвателната промишленост;
  5. Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони;
  6. Проекти, изпълнявани в Северозападния район или в райони с природни и други специфични ограничения.

Финансовата помощ по мярка 4.2 ще се предоставя за извършване на инвестиции в секторите мляко и млечни продукти, включително яйца от птици с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на продукти, наподобяващи/заместващи мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; плодове и зеленчуци, включително гъби; пчелен мед, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на продукти, наподобяващи/заместващи пчелен мед и пчелни продукти; зърнени, мелничарски и нишестени продукти, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на хляб и тестени изделия; растителни и животински масла и мазнини, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на маслиново масло; технически и медицински култури, включително маслодайна роза, билки и памук, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на тютюн и тютюневи изделия, захар и сладкарски изделия; готови храни за селскостопански животни (фуражи); гроздова мъст, вино и оцет.

Финансова помощ е предвидена и за производство на електрическа и топлинна енергия до 1 мегават, или биогорива. (Виж още ТУК)

Стопанството на земеделски производител, които иска да разработи проект по 4.2, трябва да със стандартен производствен обем от 8000 евро.

 

Leave a Comment