Спешни мерки на полето след градушка

Градушката е като по-лек или тежък побой над растенията, затова след нея производителите бързо трябва да им помогнат да се съвземат.

Грижи за лозята

градушка

Градушката е по-бърза от крадец – идва и обира за минути всички реколти

Болестта „бяло гниене“ се появява много бързо след градушка върху лозята. До 16 часа след нея лозарите трябва да напръскат насажденията с 2% бордолезов разтвор или друг медщъдържащ препарат. Третира се обилно. Но най-пред трябва да направят оглед на растенията, за да видят пораженията. Когато има счупени или повредени части от лозата, те трябва да се изрежат и изнесат от редовете. За да се предотврати разпространението на гъбични заболявания, е добре да се изгорят.

Оздравителна резитба може да се прави в ранните фази на вегетацията и най-късно до края на юни. След образуване на зърна, резитба на зелено за възстановяване на растенията не се прави.

Целта на резитбата след градушка е да се възстанови формировката и да се осигури добро плододаване за следващата година.

Ако повредите по леторастите са незначителни, по-добре е да не се прави резитба, тъй като растенията сами се възстановяват. От летните пъпки започват да се развиват нови леторасти, които започват да плододават и подсигуряват реколтата.

Лозарят може да помогне на растенията да укрепнат, като намалят натоварването им. Това става със съкращаване на плодните пръчки. В зависимост от пораженията, част от тях могат напълно да се премахнат, ако градушката е била силна. С тази операция силата на лозата се насочва към растеж на нови леторасти, върху които да се формират гроздове.

При младите лозя, грижите са свързани с внимателен преглед на насаждението. Ако след градушка има некрозирали тъкани, засегнатите пръчки трябва да се изрежат. В случай, че растението се е самозащитило, тоест когато раните са калусирани, не се предприема нищо драстично. И там след градушка задължително се пръска със син камък или друг препарат с мед.

Помощ за насажденията е и наторяването им с азот и навременното им поливане.

Помощ за овощните 

Колкото по-рано е паднала градушката, толкова по-голям шанс има дърветата да преодолеят пораженията без сериозни последствия.

И в овощните градини след градушка задължително се третира с 2% бордолезов разтвор, с който дърветата се обливат. С това се спира възможността да се развият заболявания, към които те стават уязвими заради получените наранявания. Кайсията реагира особено чувствително към градушката, като понякога загиват цели дървета.

И тук като при лозята трябва да се отстранят счупените и наранени клонки, и да се изгорят.

Градината се подхранва с азотен тор и се полива.

 

 

Leave a Comment