Съдебен изпълнител ще запорира сметките на Пловдивската митрополия

църквата "Свети Димитър" в ПловдивКъм 15 000 лв. местни налози дължи на Пловдивската митрополия на общината. Задълженията са за църковни имоти, които са в близост до храмовете „Свети пророк Илия“ и „Свети Димитър“ в Пловдив.

„Църквите са освободени от плащане на данък сгради и такса битови отпадъци“, обясни директорката на „Местни данъци“ в Пловдив Цвета Попова, цитирана от БНТ. Така тя отговори на думите на възмутения владиката Николай, че „храмовете не произвеждат боклук“. Митрополитът нападна общинската власт в проповед на Преображение Господне на 6 август, като обрисува демоничната картина, че съдебни изпълнители описват иконите в храмовете и ги продават на търг.

Битовите постройки към църквите не са освободени от задължението да се отчитат към общинската хазна, посочи Цвета Попова. Именно при тях се е натрупало задължението от 15 000 лева налози.

Общината е завела изпълнително дело срещу митрополията заради дълговете през 2013 г. и го е спечелила. През 2014 г. дирекция „Местни данъци“ е прехвърлила събирането на задълженията на държавен или частен съдебен изпълнител, каквато е практиката от поне 5 години насам. Най-вероятно той е посетил свещениците в двата храма и е поискал дължимата сума. Което пък е предизвикало гневната реч на дядо Николай в четвъртък.

Предполага се, че съдебният изпълнител ще запорира най-напред банковите сметки на Пловдивската митрополия.

Leave a Comment