Фермери за еднодневните договори: От „Браво!“ до „Жалка работа…“

И за пенсионерите работници трябва да се плаща пълния набор осигуровки, уточниха от НАП

розоберачка в Старо ЖелезареФермерите възприемат противоречиво еднодневните трудови договори по Наредбата за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори. Те започнаха да се прилагат от 21 юли при наемане на работна ръка за ръчен труд в овощарството, зеленчукопроизводството при брането на лавандула и маслодайна роза.

„Още не ни се е наложило да закупуваме договори, но не мисля, че са нещо добро“, заяви Стоян Тинков, който стопанисва овощна градина край пловдивското село Строево. Миналата година надницата, която овощарят е плащал на трайно безработни и пенсионери доброволци в брането на ябълки, е била 25 лева. „Такива са ни възможностите за заплащане“, поясни овощарят. Тази година, след като внесе предварително осигуровките, които за август са 4.87 лева, и получи еднодневните договори, Тинков ще трябва да брои на берачите по 20 лева.

„Не е честно. Хората идват да работят, за да могат да изкарат зимата, а държавата ще им вземе 20% от надницата. Жалка работа“, коментира фермерът. Отделно от това той посочи, че един човек от стопанството ще трябва да се занимава само с администрирането на еднодневните договори.

„За пенсионерите също ще трябва да се внасят осигуровки за пенсия, за здраве и за трудова злополука“, отговори на запитването на АгроПловдив говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров. Осигуровките се плащат на база на минимален осигурителен доход за този вид дейност, който е 420 лева.

„Еднодневните трудови договори са най-хубавото нещо, което до момента е направило земеделското министерство“, ентусиазирано се включи в темата фермерът Красимир Кумчев, чието стопанство е край Трилистник. Той отглежда както плодове, така и зеленчуци. До момента не е закупил от еднодневни договори, но казва, че със сигурност ще се възползва от тях при брането на ябълки.

„В определени дни в градината се струпват около 100 работника, за които е трудно да подготвиш трудови договори, тъй като не си сигурен дали на другия ден същите хора ще дойдат отново на работа. С еднодневните договори този проблем отпада“, посочи Кумчев.

Освен това чрез тези договори фирмата му ще може да осчетоводи разходите, които прави за работната ръка. „Преди плащахме данък печалба върху сума, която беше частично „куха““, обясни овощарят. „Върху пари, които на практика бяхме раздали като надница.“

Красимир Кумчев даде за пример земеделието в Калифорния, където се трудят към 500 000 мексиканци, половината от които са незаконно пребиваващи. Въпреки това властите си затварят очите, защото без сомбрерото няма реколта. Еднодневните договори са добър начин да се осветли ромския труд, върна се у нас фермерът.

Христо Цветанов, чието стопанство е в Свищов, предположи, че когато трябва да търси работници, ще се възползва от възможност в Кодекса на труда. Тя му позволява да наема хора с трудови договори за определени дни. „Това е по-гъвкавия вариант, защото ако работниците са започнали беритба и след това завали, те могат да си тръгнат и да се върнат в друг ден, за да отработят несвършеното. А ако са на еднодневен трудов договор не знам как ще процедираме“, каза Цветанов.

 

Leave a Comment