Всеки месец ветеринари ще посещават животновъдните ферми

Нов фонд „Епизоотии“ ще трупа пари, с които властите светкавично ще реагират при поява на опасни болести при животните
Крави под селекционен контрол във фермата на Светла Манева

Крави под селекционен контрол във фермата на Светла Манева

Всеки месец ветеринарни специалисти ще посещават животновъдните ферми и изискването за това ще бъде заложено и в самите договори, които ще се сключват между ветеринарите и фермерите. Това задължение е част от пакета от мерки в областта на ветеринарномедицинската дейност, които бяха представени днес от зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров и шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Тази мярка предстой да се обсъди с Българския ветеринарен съюз.

Първата стъпка, която ще бъде предприета, за да се гарантира безопасността, както на населението, така и на животните, е създаването на фонд „Епизотии“, за който се водят преговори с Министерството на финансите. „Един от вариантите, които сме предложили, е той да се финансира от приходи, които БАБХ внася в централния бюджет. Целта ни е по-бързото и адекватно ликвидиране на новопоявили се огнища на особено опасни и икономически значими заразни болести по животните“, поясни зам.-министър Димитров.

Друга ключова мярка, която ще бъде реализирана, е въвеждането на многогодишна Държавна профилактична програма, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните. Цветан Димитров каза още, че изпълнението на тригодишна профилактична програма ще се даде възможност за навременно осигуряване на необходимите средства за диагностика и превенция.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига ще стане самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните, като това ще гарантира независимост, безпристрастност и обективност на научната оценка по здравеопазване на животните, стана ясно още на пресконференцията.

Заместник-министърът посочи, че предстой да се оптимизира и Интегрираната информационна система на БАБХ, от която черпят данни БАБХ, Държавен фонд „Земеделие“ и Европейската комисия при отчитането на популациите животни, ветеринаромедицинските мероприятия, Държавната профилактична програма, програмите за надзор и здравния статус на страната.

За неизпълнението на ветеринарно медицинските мероприятия и държавната профилактична програма чрез Информационната система ще бъде информиран ДФ „Земеделие“, като съответния фермер няма да бъде допустим за подпомагане. „Всяко отклонение от нормите ще лишава фермера от субсидии“, подчерта Димитров.

В началото на месец октомври Министерството ще започне на територията на цялата страна информационна кампания за фермери, частнопрактикуващи и държавните ветеринарни лекари.

 

Leave a Comment