Животновъди, от чиито пасища са тръгнали горски пожари – без субсидии

Огньовете не са предизвикани от „дървената мафия“, а от небрежност, заяви Десислава Танева

пасищеЖивотновъди, от чиито пасища са тръгнали горски пожари, ще останат без субсидии. Те ще бъдат наказани, тъй като не се допуска почистването на пасищата от захрастеняване чрез опожаряване. Това съобщи пред БНТ тази сутрин земеделският министър Десислава Танева.

Тя отхвърли предположението, че големият брой пожари са предизвикани от „дървената мафия“. От общо 220 горски пожари до момента, само 4% от тях са причинени от мълнии, а всички останали – от човешка небрежност. Горската мафия няма участие, тъй като почти всички пожари тръгват от земеделски територии – пасища, а не от запалени огньове в гората, посочи Танева. Тя посъветва гражданите да прочетат указанията за предпазване от пожари, които са публикувани на интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите. Още два месеца и половина ще са пожароопасни, посочи тя. И благодари на горските служители, пожарникарите и особено на доброволците, които се включват в потушаването на възникналите пожари.

Досега от огъня са засегнати 11 600 дка гори. От тях 3 500 ще бъдат залесени, а в останалите територии, където пожарите са били с по-ограничено действие, гората ще се самовъзстанови.

 

Leave a Comment