По сценарий на АЗПБ: Вл. Горанов – доброто ченге, министър Танева – лошото

Владислав ГорановДнес финансовият министър Владислав Горанов цъфна в ореола на доброто ченге от полицейските филми – нещо, което трудно, да не кажем, че хич не му се отдава. Ролята на лошото бе отредена на земеделския министър Десислава Танева. Някак си пó вървеше да е обратното, ако ще гледаме филм, но нейсе. Как се стигна до неочаквания сюжет?

От Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) публикуваха днес на страницата си съобщение, че Министерство на финансите е дало зелена светлина на предложението на АЗПБ за увеличение на бюджета по 4.1. Вече всичко е в ръцете на министър Десислава Танева, казва с надежда и любезно подканяне текстът.

Горанов се бил навил увеличението на бюджета на мярка 4.1 да стане чрез национално съфинансиране. Точно той, представете си, дето по длъжностна характеристика трябва да е свидлив, сух и недружелюбен!

Миналата седмица от АЗПБ изпратили предложение до финансовия и до земеделския министри за вдигане на постния бюджет на подмярка 4.1, който за първия прием е 150 млн. евро. В кореспонденцията си до Десислава Танева, Горанов написал: “В случай, че направените предложения от АЗПБ бъдат определени като основателни от МЗХ и се вземе решение да бъдат реализирани, моля направените разчети да бъдат в рамките на одобрените разходни тавани от Министерски съвет …“. Тоест, на практика той е казал „да“, тълкуват от земеделската асоциация.

От земеделското министерство следобеда попариха ентусиазма на АЗПБ с няколко крайно ясни изречения, в които направо се чуваше стила и гласа на Танева. Като изключим въвеждащия увод, отговорът е в последните изречения, които гласят следното:

Десислава ТаневаМинистерство на земеделието и храните  напомня, че първият прием по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е определен със заповед на министъра на земеделието и храните с бюджет от 150 млн. евро. Напомняме още веднъж, че същият бюджет няма да бъде увеличаван.

Министерството работи за изпращане на първа нотификация от новата Програма, при която ще бъдат предложени изменения в условията на прилагане на 4.1 така че при следващ прием помощта да достигне до по-голям брой бенефициенти.“

И всъщност, като откъснем поглед от днешната интермедия, стигаме до най-важния въпрос: Какви изменения в прилагането на мярка 4.1 предлага за одобрение от Брюксел министерството?

И защо медиите не знаят за тях, за да ги предложат за по-широко обществено обсъждане?

Leave a Comment