Мани и нощенки нападнаха зеленчуците

Из Бюлетин 14 по растителна защита, издаден от БАБХ гр. Пловдив, 17 август 2015 г.

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ

ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ КУЛТУРИ

поражение от ябълков плодов червейЯбълков плодов червей /Laspeyresia pomonela/. Праг на икономическа вредност: 1.2-1.5-% пресни вгризвания в плодовете. Да се извършват редовни обследвания за установяване степента на нападение от гъсениците на второ поколение на неприятеля. При установяване на 1.2-1.5% пресни вгризвания да се извърши четвърто пръскане за всички плододаващи ябълкови, крушеви и орехови градини. В плододаващите масиви на областта плътността от неприятеля е над ПИВ и изисква редовна химична борба. По феромонови уловки отчитаме постоянен летеж. При по-късно зреещите сортове Грени Смит и др. се препоръчват инсектициди с по-дълго последействие фосфороорганични, които осигуряват по-добра защита срещу пресни вгризвания. В масиви с ранно зреещи сортове последното пръскане преди беритба да се извърши с препарат от групата на синтетичните пиретроиди, като се спази стриктно карантинния срок на действие. Разтегнатият летеж на плодовия червей и оптимизиране на метеорологичните условия след втората половина на август налага пръсканията да продължат през 10-12 дни, до настъпване на беритбения период.

Внимание! Опасност от проява на късна червивост по ябълкови и дюлеви насаждения създава последното поколение на източния плодов червей. Специално внимание да се обърне на масиви, разположени в непосредствена близост до праскови или в смесени градини. След обирането на плодовете настъпва миграция на източния плодов червей, което създава условия за натрупване на смесена червивост.

Калифорнийска щитоносна въшка /Quadraspidiotus perniciosusi/. На площи с картотекирано нападение да се изведе трето пръскане, комбинирано с поредното третиране срещу ябълковия плодов червей. Повреди нанасят всички стадии от развитието на неприятеля. По плодовете се появяват характерните червени кръгли напетнявания. . Борбата на този етап от вегетацията включва вегетационни пръскания, комбинирани с основния икономически неприятел по културата ябълковия плодов червей.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ КУЛТУРИ

Източен плодов червей /Grapholitha molesta/. Праг на икономическа вредност млади градини 1-1.5% нападнати клонки; плододаващи градини 1.5% повредени леторасти; През втората и третата десетдневка на август вредят гъсениците от трето поколение на източния плодов червей. Гъсениците от трето и четвърто поколение на неприятеля повреждат предимно плодовете и леторастите на младите неплододаващи градини. Колкото по-късни са сортовете праскови, толкова по-големи са щетите по плодовете. При доказана плътност да се извърши пръскане на късните сортове праскови. През август в младите, неплододаващи прасковени градини, на които трябва да им се формира короната и в разсадниците е задължително да се проведат 1-2 третирания за предпазване на леторастите от повреда.

Прасковен клонков молец /Anarsia lineatella/. Праг на икономическа вредност: 3% повредени леторасти и плодове. Това третиране има ефект и спрямо трето поколение на неприятеля. В масиви с предстоящи беритби, да се използват с предимство ПРЗ с по-кратък карантинен срок на действие. Да се използват инсектициди, имащи едновременна регистрация срещу двата неприятеля.

ЛОЗЯ

Фенологично развитие “масово прошарване на грозда”. През вегетацията установихме слаба степен на нападение по листата и ресите от мана по лозата, средна от оидиум и слаба от сиво гниене по лозата. През месец август пръсканията да продължат само на площи с регистрирана нова зараза. При необходимост да се извършват третирания срещу мана, оидиум и сиво гниене, могат да се използват регистрираните продукти за едновременна борба срещу трите болести: КУАДРИС 25 СК, КАБРИО ТОП и ШАВИТ.Ф 72 ВДГ, като се има предвид конкретната фитосанитарна обстановка на всеки масив.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

поражения от памукова нощенка

Вреди от памукова нощенка

Нощенки. Праг на икономическа вредност: Памукова нощенка при домати – 5% нападнати плодове; подгризващи нощенки при пипер – 2% повредени растения; Зелева нощенка – 15-18 гъсеници от трета възраст на 100 растения. Запазва се проявата на плътност над ПИВ и непроменен ареал на разпространение от тази група неприятели за отделни микрорайони с традиционно полско зеленчукопроизводство. Вредната дейност на тази група от неприятели през предстоящият период ще се засилва, поради разтегнатото развитие на поколенията. Да продължат обследванията и при плътност да се извърши третиране. Да се използват разрешени РЗ продукти, като се съобразява посочения карантинен срок на препарата с предлагането на продукцията на пазара. Според  последействието на избрания инсектицид да се извършат до две третирания през 8-10 дни срещу преобладаващи гъсеници от втора, трета възраст. За борба с памуковата нощенка регистрация имат препарате: АВАНТ 150 ЕК – 25 мл/дка; АФЪРМ 095 СГ-150 г/дка; КОРАГЕН 20СК-10-15мл/дка, ПИРИНЕКС СЮПРИЙМ 3В – 100 мл/дка; ДЕЦИС 100 ЕК – 7.5-12.5 мл/дка. Регистрирани ПРЗ срещу зелева нощенка: АВАНТ 150 ЕК – 25 мл/дка; АФЪРМ 095 СГ – 150 г/дка; ДЕЦИС 100 ЕК – 7.5-12.5 мл/дка.; КОРАГЕН 20СК – 10-15мл/дка; ПИРИНЕКС СЮПРИЙМ 3В – 100мл/дка; ЦИТРИН МАКС – 10 мл/дка; КАРАТЕ ЗЕОН – 15мл/дка; ФЮРИ 10ЕК – 10мл/дка. Едновременно с нощенките борбата трябва да продължи и срещу късните повреди от царевичния пробивач. Потенциално застрашени от късна червивост са пиперите, граничещи с царевични площи. Разрешени ПРЗ за борба срещу царевичния пробивач: КОРАГЕН 20СК – 10-15мл/дка; НУРЕЛЕ Д – 70 мл/дка; ПИРИНЕКС 48 ЕК – 150 мл/дка; ПИРИНЕКС СЮПРИЙМ 3В – 100 мл/дка; ЦИТРИН МАКС – 15мл/дка; ДЕЦИС 100ЕК – 7.5-12.5мл/дка.

Картофена мана при домати

Картофена мана при домати

Картофена мана/Phytophthora infestans/ Алтернария по домати /Alternaria solani/. За опазване на късните посеви домати е задължително да продължат превантивните пръскания през 8-10 дни. В посеви, в които не е допусната зараза, може да се използват контактни фунгициди. След доказване на зараза да се включат системно-контактни средства до преодоляване признаците на болестта. Третирането срещу маната има едновременно защитно действие срещу листни петна /алтернария/ Да се осигурява ротация на използваните ПРЗ, като се включват препарати с различни активни бази и механизъм на действие.

кубинска манаКубинска мана по краставици /Pseudoperenospora cubensis/Периода от края на август и началото на септември е критичен за проява и късно развитие на кубинската мана по корнишони полско производство. За предпазване отевентуални поражения препоръчваме ежедневни прегледи на посевите. При откриване на първите прояви да се третира с разрешени системни средства.

Ъгловати петна /Бактериен пригор/ по краставица /Pseudomonas syringae pv. lachrymans/ По листата се появяват мазни, ъгловати петна,ограничени от периферията. При висока атмосферна влажност долната страна на петната се покриват с жълти, мътни капчици – бактериален ексудат. В сухо време петната просъхват и лъщат на светлина. След откриване на първите признаци да се отстраняват засегнатите листа, като се изчакат обедните часове, когато ексудата е засъхнал. При доказана зараза да се извършват 2-3 сгъстени пръскания през 7-8 дни с медсъдържащи средства.

Брашнеста мана по краставици /Erysiphe cichoracearum/През периода да продължат наблюденията срещу болестта и при откриване на проява да се изведат 2-3 последователни пръскания през интервал от 7-10 дни с един от разрешените фунгициди със системно действие.

Брашнеста мана по домати /Leveillula taurica/При доказано нападение от болестта да се извършат 2-3 последователни пръскания през интервал от 10-12 дни с един от регистрираните системни фунгициди. Разрешени ПРЗ: СКОР 250ЕК-0.075%; ТОПАЗ 100 ЕК-0.025%; ДОМАРК – 40-50мл/дка.

Мана по зелето /Perenospora parasitica/С промяна на агроклиматичната обстановка ще се създадат условия за проява и късно развитие на болестта. Препоръчваме редовно обследване. При доказано нападение да се извърши комбинирано пръскане с третирането срещу зелевата нощенка и листните въшки. Да се извършат 2-3 третирания през 7-10 дни.

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив бул.”Марица”86,тел/факс 032/62 6318;032/6241 92. E-mail:obdh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: prognoza_plovdiv@.abv.bg; rsrz2@abv.bg

(АгроПловдив съветва стопаните да се абонират в областната дирекция в Пловдив на БАБХ, за да получават несъкратения вариант на бюлетините за растителна защита, в които са посочени препаратите и дозите за третиране!)

 

Leave a Comment