„Вила Юстина“ откри гроздобера с превъзходно Шардоне

начало на гроздобера при Вила Юстина

С ритуал и благослов за богата реколта започна днес гроздоберът в парк – лозето на „Вила Юстина“ край село Устина до Кричим.

„Гроздето е превъзходно! Започваме с Шардоне, от което ще направим шампанско“, обясни агрономът на масива Николай Траянов. Гроздето е с 21% захари и е много ароматно заради карбонатната почва в района. Паркът на „Вила Юстина“ е с 400 декара лозя, от които 200 са в плододаване, а другите са съвсем млади.

ритуал при старта на гроздобера - Вила ЮстинаДобивите от декар ще станат ясни след като се обере масивът с шардонето.  Засега трийсетина работници участват в беритбата и всички те са от редовния персонал на бутиковата винарна и лозето. След шардонето, ще започне прибирането на Совиньон блан, после на Алиготе, Пино ноар и т.н.

„Реколтата с бели сортове е опазена от болести (тази година опасността идваше от оидиума) с шест пръскания. При червените бяха пет“, информира Траянов. Според него въпреки че гроздето е великолепно и като качество, и като количество, лозарите не могат да сравнят резултатите от 2013-а с 2015 г. „Преди две години гроздето узря без да пръскаме дори веднъж. Сега имаме същия резултат, но след третирания.“

грозде - Шардоне

Leave a Comment