Вече е факт: Купуват жилища с потребителски кредити до 50 000 лв.

Недоверието в банките увеличава сделките на имотния пазар, констатира агенция за недвижими имоти
Пловдив

За пръв път от години се появиха инвеститори, според които вкараните в имот пари са по-сигурни от депозитните сметки

Сериозен ръст на покупката на жилищни имоти през първото тримесечие отчете „Адрес недвижими имоти“. 80% от сделките са на цена под 50 000 евро. Купувачите предпочитат да вложат пари в апартаменти, които са в периферни квартали, а площта им е между 45 и 75 квадрата.

Покупката на жилище вече е възможна и с потребителски кредит, отбелязват от агенцията. Посочва се, че някои банки са вдигнали бариерата от тази година и раздават заеми от този тип до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да прибегнат до външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.

От агенцията отбелязват, че за първи път са свидетели на силни обороти през януари и февруари – месеци, които са с традиционно пасивен пазар. Това, според експертите от компанията, се дължи на факта, че купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.

„Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията. „В същото време инвестицията в имот винаги е по-сигурна от съхранението в банка. Много хора оставиха в сметките си гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот”, допълва Павлов.

По данни на АДРЕС около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието бе да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища – повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти – те представляват 25% от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитание позиция.

Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба продавачите отделят поне 1-2 месеца.

С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от компанията. Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи.

Leave a Comment