До днес фонд „Земеделие“ приема възражения срещу оценките по мярка 4.1

фонд ЗемеделиеФонд „Земеделие“ даде само два дни за финализиране на намеренията за подаване на възражения срещу публикуваните предварителни оценки на проектите по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони. На 19 август фондът публикува кратко съобщение, в което посочи 21 август като краен срок за възраженията.

Това съобщение НЕ бе изпратено до медиите, каквато е обичайната практика, а просто бе качено на сайта на ДФЗ и остана в сянка.

В него се казва: „Държавен фонд „Земеделие” информира, че няма да бъдат взети под внимание подадените след 21.08.2015 г. молби за преразглеждане на извършената предварителна проверка за съответствие с критериите за подбор на проектите по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от ПРСР 2014-2020 г.“

Стотици жалби на кандидати по инвестиционната мярка 4.1 са внесени към момента във фонда, а също така и в парламентарните комисии по земеделие и по европейски проекти.

Земеделците се жалват от неясните критерии за оценяване на проектите. Освен това те възразяват и срещу неколкократната промяна на правилата в срока, в който протичаше подаването на заявления от страна на кандидатите. Така тези, които внесоха проектите си по-рано, не бяха допуснати да се коригират съобразно променяните в ход условия на мярка 4.1.

Стопаните, подали възражения, се надяват проектите им да бъдат ревизирани и да получат нови оценки. За да сложи точка на масовото недоволство спрямо несъвършената Наредба 9 за прилагане на подмярка 4.1, фонд „Земеделие“ обяви, че днес е последната възможност за възразяване.

Мярка 4.1 бе отворена през април с бюджет 150 млн. евро. Общо 3359 проекта бяха подадени, а от тях шанс за финансиране получиха 730. Поисканата от кандидатите субсидия бе в размер на 1.230 млрд. лева при бюджет под 300 милиона лева.

 

Leave a Comment