Колкото по-свободна и демократична е една страна, толкова е по-богата

България се намира в най-несвободния регион на Европа
Хонг Конг, статуя на Брус Лий

Хонг Конг, статуя на Брус Лий

България се намира на 41-во място от 152 страни в световна класация, която измерва както икономическата, така и личната свобода. От 2008 г. и досега нашата държава пада все по-надолу, пише Георги Вулджев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Институтът Катон във Вашингтон, САЩ публикува поредното издание на „Human Freedom Index” („Индекс на човешката свобода“). Той измерва както икономическата, така и личната свобода чрез 76 различни индикатора, сред които върховенство на закона, сигурност и безопасност, свобода на придвижването, религиозна свобода, свобода на изразяването, свобода на личните взаимоотношения, размер на държавния апарат, свобода на международна търговия, ниво на регулации върху бизнеса, труда и кредита и други.

Нивото на лична и икономическа свобода в различните държави се оценява по скала от 1 до 10 като 10 означава максимална свобода. Средната обща оценка на икономическа и лична свобода за целия свят е 6,96.

Изследването на Института Катон открива много сериозна корелация между степента на свобода в една държава и размера на БВП. Колкото по-свободна е една страна, толкова по-богата е тя и обратното. Например, средното ниво на БВП на глава от населението в държавите, намиращи се в горните 25% на класацията, е 36 000 долара. Това е шест пъти повече от средното за следващите 25%.

Нивото на демокрация също отбелязва много силна позитивна корелация с нивото на свобода. Коефициентът на корелация между Индекса на човешката свобода на Института Катон и Индекса на демокрация на Economist Intelligence Unit е 0,82, т.е. забелязва се силна корелация между двете променливи. Интересно е, че икономическата и личната свобода всъщност имат сравнително ниска корелация – само 0,55. Тоест, това, че гражданите в една държава се радват на висока лична свобода, не означава, че имат висока икономическа свобода и обратно.

Според последното изследване (на база данни за 2012 г.) десетте най-свободни страни в света, по ред, са: Хонг Конг, Швейцария, Финландия, Дания, Нова Зеландия, Канада, Австралия, Ирландия, Обединеното Кралство и Швеция.

Най-свободните региони в света са Северна Европа, Западна Европа и Северна Америка, а най-малко свободните – Южна Азия, Африка и Близкия Изток. Югоизточна Европа, където се намира и България, е най изостаналият в сферата на човешката свобода за целия континент и в класацията на регионите се нарежда дори зад Източна Азия и Австралия и Океания.

 

Leave a Comment