Помощите за плодове и зеленчуци заради руското ембарго тръгват

Ще се изплащат не до 30 юни 2016 г., а до 30 септември
гръцки прасковиНе до 30 юни 2016, а до 30 септември същата година ще се изплащат европейските помощи в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци заради удълженото руско ембарго на храни, произведени в ЕС. Това се вижда от публикуваната в ДВ в петък, 21 август, Наредба за изменение и допълнение на Наредба 6 от 28 август 2014 г.
Другата новост в променената наредба е, че при прилагането на мярката изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне зеленчуци и плодове на социално, здравно или учебно заведение,  транспортните разходи до мястото, където ще бъде откарана продукцията, ще се изплащат. Заявки за плащане се подават в срок до 5 работни дни след извършване на превоза по образец, утвърден от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“.
Тази година прасковите и нектарините също ще участват в схемата като за страната ни е определено до 950 тона да бъдат компенсирани по някоя от мерките. Квотата за България за останалите плодове и зеленчуци е до 3000 тона.
„На един земеделски блок или парцел, по отношение на един вид плодове или зеленчуци по може да бъде приложена само една мярка“, казва нов текст от обнародваната наредба.

 

За да участват в схемата, производителите на зеленчуци и плодове трябва да подадат искания в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“, в чиято териториална компетентност попада адресът на регистрация на производителя на зеленчуци и/или плодове.
През 2014 г. интересът към прилагане на европейските мерки за подпомагане на пазара на плодове и зеленчуци бе слаб заради ниските ставки на помощта. Единственото дарение на продукция, за което се чу, бе към Хранителната банка.
Свързани публикации: Най-високи компенсации за изтеглените земеделски продукти, които се дарят

Leave a Comment