Депутатът Каймаканов ще строи инсталация за биогаз в Цалапица

Благой Каймаканов пък създава ферма с 595 крави

инсталация за биогазЖивотновъдна ферма за отглеждане 595 крави за мляко и заплодени юници ще изгражда в Цалапица Благой Каймаканов, брат на депутата от ДПС Венцислав Каймаканов. Това се вижда сред инвестиционните предложения, входирани в екоминистерството. В същото време обаче и Венцислав Каймаканов е внесъл предложение за когенератор за производство на 1,5 МВт електроенергия и 1 ,5 МВт. топлоенергия от биогаз. Както е известно в момента производството на електроенергия от биогаз се изкупува по най-високата тарифа за ВЕИ. Изграждането на подобни инсталации ще се финансира и по мярка 4.2 от Програмата за селските райони, който ще се отвори в началото на октомври. Предвидено е обаче помощта да е единствено за изграждане на мощности, които ще се ползват за собствени, а те за търговски цели.

Благой Каймаканов ще създава фермата чрез дружеството „Комсо“ООД, в което той участва с 968 220 лева, а съдружникът му Григор Гяуров – с 9 780 лева.

Депутатът Каймаканов инвестира в когенератор чрез „Биома газ“ООД. Фирмата е с капитал от 6 лева, от които 3 на „Молкерай“ООД и 3 на „Еллон“ЕООД. Каймаканов участва в „Молкерай“ с равен дял с Елена Каймаканова. Докато „Еллон“ се държи изцяло от Атанас Рогачев, собственик на „Атаро Клима“.

Миналата година пак там, при Цалапица, фирмата с близко име „Биона газ“ООД с участието на Атанас Рогачев изгради инсталация за биогаз с когенератор, който произвежда електрическа и топлинна енергия с мощност 1.5 мВт. При откриването ѝ стана ясно, че инсталацията ще ползва оборски тор от фермата на Йордан Каймаканов в Цалапица.

Прочети още: Животновъдът Никола Ангелов: Токът от оборски тор ни струваше 10 милиона, но решава голям екопроблем
Четири офшорки си прехвърлиха „Юрий Гагарин“

 

 

Leave a Comment