Цената на златото се спусна по черната писта

злато

Инвестициите в злато вече не се препоръчват

Само днес златото загуби 5 процента от борсовата си цена като още сутринта понижението беше с 4.5 на сто до 1415 долара за тройунция.  В сравнение с пика му през лятото на 2011 година (над 1900 долара), намалението е с повече от 20 на сто, а от началото на годината минусът е 13 процента. Сигурният лош знак за инвеститорите в злато беше даден още миналата седмица, когато то се озова на черната писна на спускането си.

В писмо към своите клиенти на 10 април от американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. ги  посъветва да  закриват златните позиции.

Повишените спекулации за край на програмата от стимули на Федералния резерв също инициираха начало на силната обезценка на благородния метал.

Вероятността Кипър да прибегне към продажба на допълнителните си златни запаси даде допълнителен трасък на спускането.

Данните, че позициите на „златните фондове“ са се понижили с рекордно ниво през първото тримесечие, беше другият фактор  за рязката обезценка при цената на златото.

Перспективите за подобряване на световния ръст ще направят останалите класове активи значително по-привлекателни от златото според анализатори от ABN Amro Group NV.

Leave a Comment