Инспекцията глобява фермери до 15 хил. лв. за работници без трудови договори

Вече са засечени случаи на стопани, които са заверили еднодневни трудови договори, но не са подписани от тях и наетите

работници на борсата„Установени са случаи на работещи на черно при земеделски стопани със заверени еднодневни договори„, съобщава ИА „Главна инспекция по труда“. Те са единични, но фермерите, които са в нарушение ще бъдат глобени между 1 500 до 15 000 лв.

Става въпрос за стопани, които са регистрирали в дирекциите „Инспекция по труда” (ИТ) образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден, но в момента на проверката на контролните органи не са били представени сключени такива с установените на работа лица. Това означава, че наетите са полагали труд без сключен писмен договор, обобщават от инспекцията.

Прочети още: Стопани в Пловдивско са получили 1800 еднодневни договори

От ИТ уверяват, че с цел предотвратяване на подобни порочни практики, контролните органи ще продължат да проверяват не само работодатели, които не са заверили изобщо или са заверили много малко образци на еднодневни трудови договори, но и такива, които са се възползвали максимално от новата възможност.

Еднодневните договори се сключват задължително в началото на работния ден, припомнят от инспекцията. Работникът трябва да получи единия екземпляр от него преди започване на работата и при проверка да го представя на контролните органи.

При проверките са установени и случаи на лица, работили без наличието на трудово правоотношение за земеделски производители, които не са регистрирали в Инспекцията по труда образци на еднодневни трудови договори. След намесата на контролните органи тези работодатели са се възползвали от новия вид договори.

Информация за земеделските стопани в областта ИТ получава от областните дирекции на аграрното министерство. Проверяващите разполагат с данни за големината на обработваемите площи от регистрираните земеделски производители и отглежданите култури. Проверките се планират според сезонността на продукцията, както и дали реколтата от тази площ може да бъде прибрана само с работниците с регистрирани в НАП друг вид трудови договори. Търси се съдействие по места от кметове, кметски наместници и служби „Земеделие” за установяване на точното местонахождение на землищата.

Ако работодателят е недоволен от работника, на следващия ден може да не подписва нов договор с него без да му се налага да оформя документи за прекратяване на трудовото правоотношение.

Земеделските стопани обаче споделят, че продължават да изпитват сериозно затруднение да убедят работниците да подпишат еднодневни договори, тъй като те се страхуват да не бъдат лишени от социални помощи и обезщетенията за безработица.

Ако работят на еднодневни договори, регистрираните като безработни лица с право на социално подпомагане не само, че продължават да получават обезщетения от безработица, но и са освободени и от задължението да полагат общественополезен труд, за да получат месечната си помощ, посочват от инспекцията.

Към момента са регистрирани около 19 000 броя трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден от над 240 земеделски стопани. Чрез тях земеделските производители наемат работна ръка за бране на малини, пипер, домати, краставици, круши, ягоди, праскови, кайсии и др. Вече има запитвания и се очаква регистрация на още еднодневни договори предвид предстоящото масирано събиране на реколтата от грозде, картофи, орехи, лешници, бадеми, ябълки, сливи, круши.

Leave a Comment