Кои сектори теглят икономиката напред или защо средната заплата в IT e 2700 лв.

Индустрията е най-силно развита в Пловдив и в София. Пловдив е лидер в нежилищното строителство

Из доклад на Industry Watch

компютърДвигателите на новосъздадената заетост в България са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ&комуникационни услуги. Те са разкрили общо 41 хиляди допълнителни работни места за последните 12 месеца, сочи най-новият доклад за регионално развитие и цената на труда на Industry Watch.

От големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. В същото време индустрията продължава да е основен източник на заетост за нискоквалифицираните кандидати за работа. Заплатите в сегмента на ниско и средно квалифицираните кадри остават най-високи в София, но в някои от големите индустриални градове отбелязаха ръст над 20% за последните 2 години, обобщава докладът.

Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което доведе до значително повишаване на заплатите в сектора. В периода 2008-2013 г. средната заплата на ИТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори. Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%. През първата половина на 2015 г. средната заплата в София по данни на Industry Watch и calculator.bg, е около 2700 лв на месец след данъци и осигуровки. Най-бърз ръст на заплатите в този сектор според официалната статистика има в Пловдив, Русе и Варна.

Регионите в България с по-добре развита индустрия успяха по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Общият износ на България през 2014 г. е близо два пъти по-висок в сравнение с износа през 2009 г. Най-значително се увеличава износът на резервни части и оборудване, който се е утроил спрямо 2009 г. Над два пъти по-голям е износът на пластмаса и каучук, лекарства и козметика и превозни средства, а близо два пъти по-голям е обемът на изнесените електрически машини и храни.

Индустрията в България е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София. Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наетите в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България попадат и Благоевград, Стара Загора и Русе.

Заплатите за нискоквалифициран персонал остават най-високи в София – около 750 лв/месец след данъци и осигуровки за базовия персонал и около 850 лв за персонал със среден профил. В същото време наблюдаваме много бърз ръст на заплатите в тези сегменти в Пловдив – около 19-22% за 2 години, и Русе – 15-18% ръст.

През 2015 г. се наблюдава известно съживяване на пазара на недвижими имоти в България. Продължават да се увеличават новите проекти за офиси, хотели, търговски и индустриални площи. През последните 12 месеца са издадени с 18% повече разрешения за строителство в страната, измерени през разгънатата застроена площ, в сравнение с предходния 12-месечен период. Планираните проекти за нежилищни сгради са най-много в областите, в които се очаква да има по-високо потребителско търсене, по-бързо развитие на ИТ бизнеса и аутсорсинга и по-динамична индустрия.

Лидерите в нежилищното строителство са област Пловдив, в които се намират 14% от общата РЗП на нежилищни сгради в страната, и столицата София с 13% от РЗП на разрешенията за нежилищно строителство за последните 12 месеца. Област Бургас е с 8% от РЗП на одобрените нежилищни проекти, а областите Пазарджик и Стара Загора – с по 7%.

 

 

 

 

 

 

 

Кои индустрии създават нова заетост след кризата? 

За последните две години до средата на 2015 г. броят на заетите се увеличава със 71 хиляди. А за последните 12 месеца до средата на 2015 г. двигателите на новата заетост са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ§комуникационни услуги – общо 41 хиляди допълнителни работни места.

В периода 2008-2013 г. се наблюдаваше бързо развитие на секторите на информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси. Единствено през кризисната 2009 г. се наблюдаваше известно свиване на износа на ИТ услуги, но през 2010 г. експортът на ИТ услуги се удвои. През 2014 г. са изнесени ИТ услуги, които са 4.4 пъти номиналния обем от 2008 г.

 

Графика 1: Промяна на заетостта по сектори

Източник: Industry Watch по данни на НСИ

 

Графика 2: Износ на ИТ услуги (промяна в пъти спрямо 2008 г.)

Източник: Industry Watch по данни на БНБ

Освен динамичното развитие на ИТ сектора, в годините след кризата се увеличи интересът към България като аутсорсинг дестинация, а това доведе до ръст на заетите в сферата на професионалните дейности. От 2008 г. насам заетостта в секторите на информационните технологии и професионалните дейности, включително аутсорсинга, се е увеличила с 8% общо за страната. От големите области най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в областите София (столица) и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. По-слабо е повишението на заетостта в в ИТ и аутсорсинг сектора във Варна (с 3% спрямо 2008 г.).

Графика 3: Ръст на наетите в ИТ и аутсорсинг, 2013 спрямо 2008 г. по области

Бележка: Показва промяната на общия брой на наетите лица в сектори „Информационни и далекосъбщителни услуги“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ през 2013 г. спрямо 2008 г.

Източник: Industry Watch по данни на НСИ

 

Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти, което доведе до значително повишаване на заплатите в сектора. В периода 2008-2013 г. средната заплата на ИТ специалистите в България се повишава с 57%, при среден ръст на заплатите в страната с 42% общо за всички сектори. Сред големите области най-осезаемо се повишават заплатите на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години) и Русе (с 69%). В периода 2008-2013 г. заплатите на наетите в ИТ фирми в столицата са се повишили с близо 50%.

 

 

 

 

Leave a Comment